Πόσο αποτελεσματική ήταν τελικά η πολιτική του Μπεν Μπερνάνκι

Πόσο αποτελεσματική ήταν τελικά η πολιτική του Μπεν Μπερνάνκι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πλουτοκράτες επευφημούν ζωηρά τον Μπεν Μπερνάνκι για την οκταετή θητεία του στο πηδάλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και έχουν καλούς λόγους. Tα δύο βασικά του επιτεύγματα αποτελούν ακριβώς ό,τι περίμεναν από αυτόν: τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το ότι αποδείχθηκε αρχιτέκτονας της πολιτικής του φθηνού χρήματος. Χάρις στον Μπεν Μπερνάνκι oι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, το στάτους κβο στη Γουόλ Στριτ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 αποκαταστάθηκε και αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για το χρηματιστήριο. Ο δείκτης Dow Jones αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επίπεδα κατά 140% υψηλότερα από το ναδίρ του Μαρτίου 2009. Ο πανεπιστημιακός Οσταν Γκούλσμπι αναφέρει ότι «πλέον ήρθε η ώρα οι επικριτές του κ. Μπερνάνκι να παραδεχθούν το σφάλμα τους».

Δεν υπάρχει, βέβαια, αμφιβολία ότι ο τέως πρόεδρος της Fed έλαβε αποφασιστικές πρωτοβουλίες για τη διάσωση της Γουόλ Στριτ, όντας υπέρμαχος του προγράμματος στήριξης των τραπεζών TARP και των φθηνών δανείων. Το σκεπτικό ήταν να στηριχθούν και πάλι στα πόδια τους τα ηθικά και οικονομικά καταρρακωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να μπορέσουν να προσφέρουν το αναγκαίο κεφάλαιο στις επιχειρήσεις. Τελικώς η Γουόλ Στριτ επανέκαμψε και ο κλάδος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εισέρχεται σε μια νέα χρυσή εποχή. O ανταγωνισμός είναι ελάχιστος. Εκεί όπου υπήρχαν εκατοντάδες εταιρείες οι οποίες διαγκωνίζονταν να εξασφαλίσουν πελάτες, τώρα απέμεινε ένα ολιγάριθμο καρτέλ. Οι Lehman Brothers και Bear Stearns διαλύθηκαν, η πρώην Merrill Lynch ενσωματώθηκε στην Bank of America και η Morgan Stanley μετακινήθηκε από την επενδυτική τραπεζική στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Μήπως κάποιος πελάτης της Goldman Sachs βλέπει κάποια άλλη επιλογή; Επίσης, η πολιτική φθηνού χρήματος του Μπεν Μπερνάνκι οδήγησε σε χαμηλότατα επιτόκια, οπότε η Γουόλ Στριτ δεν πληρώνει πολλά για τις πρώτες της ύλες: το χρήμα, που χρησιμοποιεί για να γεννήσει περισσότερο χρήμα.

Ακόμα, μπορούν να δανεισθούν από την αγορά σε επιτόκια που αποτυπώνουν το στάτους των «πολύ μεγάλων ιδρυμάτων, που δεν μπορούν να καταρρεύσουν». Οπερ σημαίνει ότι οι τράπεζες καταβάλλουν ελάχιστο επιτόκιο στα τρισεκατομμύρια των καταθέσεων των πελατών τους. Δυστυχώς, όμως, ό,τι είναι καλό για τη Γουόλ Στριτ δεν είναι καλό για τους απλούς ανθρώπους. Οι πολιτικές χαμηλών επιτοκίων του τέως προέδρου της Fed καταβαράθρωσαν τις αποταμιεύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων καταθετών και συνταξιούχων. Βέβαια, ακόμα είναι νωρίς η Ιστορία να αποκρυσταλλώσει την κριτική της για τον Μπεν Μπερνάνκι. Αποκατέστησε το στάτους κβο, εγκατέλειψε τους απλούς ανθρώπους και τις μικροεπιχειρήσεις σε χρόνια κατάσταση φόβου και ύφεσης με ανεπίτρεπτα επίπεδα ανεργίας και σχεδόν μηδενική αύξηση στους μισθούς της μεσαίας τάξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή