Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το «καρτέλ» της αγοράς συναλλάγματος

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το «καρτέλ» της αγοράς συναλλάγματος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκησαν τα περασμένα χρόνια μεγάλες τράπεζες φαίνεται ότι δεν έχουν τέλος. Μετά την υπόθεση χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (Libor), τώρα κανονιστικές υπηρεσίες από τουλάχιστον δώδεκα χώρες ερευνούν κατά πόσο τουλάχιστον 15 τράπεζες και οι υπάλληλοί τους χειραγωγούσαν τα προηγούμενα χρόνια την παγκόσμια αγορά συναλλάγματος. Το σημαντικότερο πρόβλημα για τις εμπλεκόμενες τράπεζες ίσως να μην είναι τα τεράστια πρόστιμα που θα αντιμετωπίσουν, αλλά το νέο πλήγμα που θα δεχτεί η ήδη τρωθείσα αξιοπιστία τους.

Στην υπόθεση του σκανδάλου Libor έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα ύψους 6 δισ. δολαρίων, ενώ χθες ασκήθηκαν από τις βρετανικές αρχές διώξεις κατά τριών υπάλληλων της Barclays, των Πίτερ Τζόνσον, Τζόναθαν Μάθιου και Στυλιανού Κοντογούλα. Ομως, τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι έρευνες σχετικά με την πιθανολογούμενη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος, της μεγαλύτερης αγοράς παγκοσμίως, με συναλλαγές που φτάνουν τα 5,3 τρισ. δολάρια την ημέρα.

Πρόκειται για παγκόσμια έρευνα στην οποία εμπλέκονται περισσότερες από δέκα ρυθμιστικές αρχές και τουλάχιστον 15 τράπεζες. Οι έρευνες έχουν προκαλέσει σημαντικές αναταραχές στα τμήματα ξένου συναλλάγματος πολλών τραπεζών. Μάλιστα, εννέα εξ αυτών, οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan, Lloyds, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered και UBS έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα ή έχουν απολύσει συνολικά 21 χρηματιστές τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Κανένας υπάλληλος τράπεζας δεν έχει κατηγορηθεί επισήμως μέχρι σήμερα για εμπλοκή στην υπόθεση. Εξαιτίας της φύσεώς της η έρευνα είναι τεράστια και εκτείνεται στα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη από το Τόκιο μέχρι το Λονδίνο και από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Εμπλέκονται οι κανονιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, οι οποίες είτε διεξάγουν ανεξάρτητες έρευνες είτε συνεργάζονται μεταξύ τους, ενώ τις δικές τους εσωτερικές έρευνες διεξάγουν και πολλές τράπεζες.

Η βασική υποψία είναι ότι οι χρηματιστές τραπεζών χρησιμοποιούσαν chat room ή άλλες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες για τις εντολές που είχαν δεχτεί από πελάτες τους και από κοινού να χειραγωγούν τις τιμές αναφοράς για διάφορα νομίσματα.

Ορισμένοι από τους πλέον υψηλόβαθμους χρηματιστές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών, σύμφωνα με τους FT, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι συμμετείχαν σ’ ένα συγκεκριμένο chat room, το οποίο μεταξύ των χρηματιστών ήταν γνωστό με το παρατσούκλι «το καρτέλ» ή «η μαφία».

Αυτό που εξετάζουν οι Αρχές αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες για ενοχοποιητικά στοιχεία είναι εκατομμύρια μηνύματα που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι χρηματιστές στα διάφορα chat room όπου συμμετείχαν. Παράλληλα εξετάζονται συναλλαγές που έχουν γίνει σε διάφορα νομίσματα και από διάφορες τοποθεσίες στην προσπάθεια να εντοπιστούν πρότυπα που πιθανώς χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι χρηματιστές. Πρόκειται για έρευνα παρεμφερή με αυτήν που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Libor, όταν είχαν εντοπιστεί συνομιλίες μεταξύ χρηματιστών όπου παραδέχονταν ανοιχτά με ποιον τρόπο χειραγωγούσαν τον δείκτη και μάλιστα αλληλοσυγχαίρονταν για τα κατορθώματά τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT