Η ισοτιμία του ευρώ αναρριχήθηκε σε υψηλό επίπεδο επτά εβδομάδων, καθώς το δολάριο εμφανίζεται ασθενές μετά την ανακοίνωση νέων στοιχείων που καταδεικνύουν αδυναμία για την οικονομία των ΗΠΑ καθώς και μαζικών ρευστοποιήσεων αμερικανικών μετοχών και ομολόγων από διεθνείς επενδυτές.
Η ισοτιμία του ευρώ έφθασε στα 1,3757 δολάρια, μετά την ανακοίνωση στοιχείων για την αμερικανική στεγαστική αγορά και τον μεταποιητικό τομέα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, τα τελευταία μίας σειράς απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, τα οποία αύξησαν την πίεση στο δολάριο.
Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι οι ξένοι επενδυτές πούλησαν αμερικανικά ενεργητικά ύψους σχεδόν 120 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο.
Ο επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη κ. Άλαν Ράσκιν σημείωσε ότι η καθαρή εκροή κεφαλαίων από τις αμερικανικές μετοχές το 2013 ανήλθε στο τεράστιο ποσό των 214 δισ. δολαρίων.
Αντίθετα, σημειώθηκαν εισροές κεφαλαίων σε μετοχές της Ευρωζώνης ύψους 111 δισεκ. ευρώ. Το 2013 η Ευρωζώνη κατέγραψε ένα πλεόνασμα-ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ύψους 216 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ είχαν ένα έλλειμμα σχεδόν 400 δισ. δολαρίων.
«Το γεγονός ότι το ευρώ ήταν το ισχυρότερο από τα μεγάλα νομίσματα το 2013 εξηγείται εύκολα —με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης— από αυτή τη διαφορά στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και τις κινήσεις στις μετοχές», δήλωσε ο κ. Ράσκιν, προσθέτοντας: «Για να αποκτήσει μεγαλύτερο εύρος η ισχύς του δολαρίου και να επεκταθεί και στην ισοτιμία του με το ευρώ, η διόρθωση αυτής της διαφοράς αποτελεί μία προϋπόθεση». Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ενίσχυσαν τις υποθέσεις ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα είναι συγκρατημένη στη μείωση του τεράστιου προγράμματός της αγοράς ομολόγων.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι το ισχυρό ευρώ και ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να αρχίσουν την αυτοδιόρθωσή τους φέτος, χωρίς να χρειασθεί η ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ. Ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας στήριξε, ωστόσο, τα σχέδια για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης με φθηνά κεφάλαια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει τον επόμενο μήνα, έχοντας στη διάθεσή του τις νέες προβλέψεις του επιτελείου της τράπεζας που θα φθάνουν για πρώτη φορά έως το 2016. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι νέες προβλέψεις θα δείχνουν πως ο πληθωρισμός, που ανέρχεται σήμερα σε ετήσιο ρυθμό στο 0,7%, θα παραμείνει πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. «Θα μπορούσε κανείς να αναμένει μία τάση αυτοδιόρθωσης (του πληθωρισμού), ότι εάν η πραγματική οικονομία ανακάμπτει και εάν δούμε σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Νοβότνι, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να το υποστηρίξει αυτό με βεβαιότητα.
«Επομένως, θα δούμε εάν αυτό απαιτήσει κάποια συγκεκριμένη δράση ή εάν…. θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ομάδες Γερμανών εργαζομένων, που υποστηρίζονται από ισχυρά συνδικάτα, ζητούν αυξήσεις μισθών μεγαλύτερες από 5% φέτος, αν και κατά κανόνα συμφωνούν σε μικρότερες αυξήσεις μετά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται. Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται για τους κινδύνους αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο κ. Νοβότνι δήλωσε: «Ευτυχώς, δεν έχουμε στην Ευρώπη αποπληθωριστική ψυχολογία. Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρξει μία τέτοια μακροχρόνια τάση, επειδή θεωρώ ότι αυτή οφείλεται σε πολύ ειδικές συνθήκες».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)