Ευνοϊκές είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος αναπροσαρμογής της Πορτογαλίας (Μνημόνιο), όπως καταγράφονται στην τελευταία, δέκατη έκθεσή του. Οπως αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές έχουν βελτιωθεί, ενώ αναφορικά με την εφαρμογή του Μνημονίου, προχωρεί ομαλά παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η πιο ζωηρή εγχώρια ζήτηση στηρίζει τόσο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας όσο και τη μείωση της ανεργίας. Επίσης, μια ευρεία βελτίωση του οικονομικού κλίματος έχει οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της απόδοσης των ομολόγων. Με την εξέλιξη αυτή η Πορτογαλία έχει τη δυνατότητα να εκδώσει πενταετή ομόλογα με ευνοϊκούς όρους. Οι στόχοι στα τέλη Σεπτεμβρίου 2013 εκπληρώθηκαν, όπως υπογράμμισε το ΔΝΤ.
Με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του θεωρεί πως αντιστοίχως εκπληρώθηκαν και οι στόχοι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013.
Η κυβέρνηση της χώρας εφαρμόζει όσα μέτρα έχουν ήδη αποφασισθεί, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος του 2014 για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε παράνομες τις ρυθμίσεις για τις συντάξεις, που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014. Πάντως, όπως επισήμανε ο διεθνής οργανισμός, η Πορτογαλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις. Η ανεργία σε επίπεδα άνω του 15% παραμένει απαράδεκτα υψηλή. Τα μεγάλα χρέη των νοικοκυριών και των εταιρειών θα λειτουργούν ως τροχοπέδη τόσο για την εγχώρια κατανάλωση όσο και τις επενδύσεις. Επιπλέον, σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται το χρέος της χώρας και οι οφειλές της. Σε τέτοιες συνθήκες οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών συντείνουν σε λελογισμένη μόχλευση και προωθούν ανάπτυξη και επενδύσεις.
Οι συζητήσεις, που διεξήχθησαν μεταξύ των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της πορτογαλικής κυβέρνησης, εστίασαν στη διατήρηση των όσων έχουν ήδη επιτευχθεί και στη διερεύνηση των προκλήσεων από μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Τέλος, αναφέρθηκαν στην ανάγκη αναπροσανατολισμού της οικονομίας από ένα μοντέλο χρηματοδότησης χρέους και κατανάλωσης σε μια εξαγωγική οικονομία.