Η Γερμανία συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ η γαλλική οικονομία επιβραδύνει

Η Γερμανία συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ η γαλλική οικονομία επιβραδύνει

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η μεταποίηση στις ΗΠΑ ν’ αυξήθηκε τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2010, ωστόσο τα νέα από την κινεζική μεταποίηση είναι ανησυχητικά, δεδομένου ότι συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη η ιδιωτική οικονομία εξακολούθησε ν’ αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, με εξαίρεση τη Γαλλία, αν και δεν επιβεβαιώθηκε η επιτάχυνση που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών της Markit υποχώρησε ελαφρώς τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη στο 52,7 από 52,9 τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί τους τελευταίους 31 μήνες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο στο 53,1. Παρά τη μικρή επιβράδυνση, ο δείκτης έμεινε πάνω από το 50 για όγδοο συνεχόμενο μήνα. Οι τιμές του PMI πάνω από το 50 υποδηλώνουν ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας. «Σε γενικές γραμμές η περιοχή ανακάμπτει. Δεν πρόκειται για θεαματική ανάκαμψη, αλλά σίγουρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως τη Γαλλία», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, κ. Κρις Γουίλιαμσον. «Η περιφέρεια έχει βγει από την ύφεση και η Γερμανία αναπτύσσεται», προσέθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Γουίλιαμσον, με βάση τις τιμές του σύνθετου δείκτη PMI (περιλαμβάνει μεταποίηση και υπηρεσίες) το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται ν’ αυξηθεί κατά 0,5% το α΄ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε και είχε αυξηθεί κατά 0,3%. Το γερμανικό σύνθετο PMI αυξήθηκε στο 56,1 το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 μηνών.

Ωστόσο, συνεχίστηκε η απόκλιση μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, καθώς το γαλλικό σύνθετο PMI υποχώρησε στο 47,6. Παράλληλα, στην περιφέρεια η ιδιωτική οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2011, κάτι που ελπίζεται ότι θα μεταφραστεί σε ευρύτερη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του 2014.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο 56,7 από το 53,7 όπου είχε βρεθεί τον Ιανουάριο, μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για επενδυτές και οικονομολόγους. «Περαιτέρω ανάπτυξη είναι πιθανή τους επόμενους μήνες, υποδηλώνοντας ότι η (αμερικανική) οικονομία εξακολουθεί να είναι στιβαρή», σχολίασε ο κ. Γουίλιαμσον. Τ’ ανησυχητικά νέα προήλθαν από τα προκαταρκτικά στοιχεία του κινεζικού δείκτη PMI για τη μεταποίηση των Markit/HSBC, ο οποίος τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 48,3, το χαμηλότερο επίπεδο των επτά τελευταίων μηνών. Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα πρώτα στοιχεία του κινεζικού PMI θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή εξαιτίας της αργίας του κινεζικού Νέου Ετους. Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η αντίδραση των επενδυτών στα νέα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση, δεδομένου ότι η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές τον Ιανουάριο πυροδοτήθηκε από τ’ αρνητικά στοιχεία για το PMI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή