Στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και σε μια παρατεταμένη νευρικότητα των αναδυόμενων αγορών εστιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G20, στις 22 με 23 Φεβρουαρίου, στο Σίδνεϊ υπό την προεδρία της Αυστραλίας.
To ΔΝΤ προβλέπει, μάλιστα, ότι η ολοκλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες του G20 θα ενισχύσει την ανάπτυξή τους κατά 0,5% σε ετήσια βάση για μια πενταετία, ενισχύοντας έτσι το ΑΕΠ τους κατά 2,25 τρισ. δολάρια.
Ο διεθνής οργανισμός παροτρύνει τις κυβερνήσεις των 20 ισχυρότερων οικονομιών του ανεπτυγμένου και αναδυόμενου κόσμου να συνεργαστούν και να συντονίσουν τις μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους, ώστε να υπάρξουν οφέλη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ετσι, τονίζει, μειώνονται και οι κίνδυνοι για μια νέα κρίση στην παγκόσμια οικονομία, εξομαλύνοντας τις εξωτερικές ανισορροπίες και τις συνακόλουθες στρεβλώσεις στο εσωτερικό μιας οικονομίας, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η αξιοπιστία των αγορών. Το ΔΝΤ παρατηρεί πως σε βάθος χρόνου η οικονομική ανάπτυξη του G20 είναι απογοητευτική, διότι το ΑΕΠ κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις μακροπρόθεσμες τάσεις. «Οι απώλειες στην παραγωγή, ιδιαίτερα στις οικονομίες με ελλείμματα του ανεπτυγμένου κόσμου, αντανακλούν αδύναμα κυκλικά και διαρθρωτικά σημεία», σημειώνεται στην έκθεση.
Θετικό είναι, πάντως, το ότι ο διεθνής οργανισμός διατηρεί λίγο έως πολύ σταθερές τις προβλέψεις του Ιανουαρίου για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ομως, υπενθυμίζει πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει ασθενής και άνιση. Τάσσεται υπέρ πιο επεκτατικής νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για να πλησιάσει ο πληθωρισμός το πλαφόν του 2% από το χαμηλό του 0,7% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Συστήνει την επιστράτευση μιας σειράς εργαλείων, όπως η παροχή φθηνών δανείων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σαν τα LTROs που είχαν δοθεί ένα χρόνο πριν, η μείωση του βασικού επιτοκίου της, αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις των τραπεζών και η αποτελεσματική αποπεράτωση της ποιοτικής αξιολόγησης των τραπεζών.
Η Fed μελετά αύξηση επιτοκίων
Το ΔΝΤ παροτρύνει την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αλλά και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίσουν την υφιστάμενη επεκτατική νομισματική πολιτική τους, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στις οικονομίες τους. Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed δείχνουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω μείωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ φαίνεται να επανέρχεται και το ζήτημα αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν χθες. Μάλιστα, ο Ντένις Λόκχαρτ, αξιωματούχος της Fed, μίλησε δημοσίως για μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, στο πλαίσιο ομιλίας που παρέδωσε στο πανεπιστήμιο Mercer. Πάντως, το ΔΝΤ εκφράζει στην έκθεση τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης κρίσης στις αναδυόμενες αγορές. Τον Ιανουάριο πυροδοτήθηκαν μαζικές εκροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές, εν μέρει λόγω της μείωσης των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας κατά 20 δισ. δολάρια στα 65 δισ. από τη Fed, γεγονός που σήμανε την αναδίπλωση της ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.