Συνεχίζονται οι αρνητικές εκπλήξεις από τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι αρνητικές εκπλήξεις από τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε, συνέχισαν να επιφυλάσσουν αρνητικές εκπλήξεις για τις αγορές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της περιφέρειας της Φιλαδέλφειας υποχώρησε απρόσμενα τον Φεβρουάριο σε αρνητική περιοχή, υποδηλώνοντας συρρίκνωση του τομέα για πρώτη φορά τους τελευταίους εννέα μήνες. Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση παρουσίασε και ο αντίστοιχος δείκτης για την περιφέρεια της N.Y. ενώ απρόσμενη πτώση κατέγραψε και ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής για τον Ιανουάριο. Παράλληλα, αρνητικά μηνύματα ήρθαν και από την αγορά κατοικίας όπου ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών σημείωσε τον Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του, ενώ ο αριθμός των νεόδμητων κτιρίων κατέγραψε τον ίδιο μήνα τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών. Παρόλο που η αρνητική εικόνα των στοιχείων των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες θεωρείται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ακραίες καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει στη χώρα, η αγορά παραμένει ανήσυχη για την πορεία της ανάπτυξης. Η ανησυχία αυτή ήταν ιδιαίτερα εμφανής στην πορεία του δολαρίου, το οποίο δέχθηκε νέες πιέσεις την εβδομάδα που διανύσαμε.

Ο σταθμισμένος δείκτη DXY κατέγραψε νέο χαμηλό για το τρέχον έτος την Τετάρτη στο 79,93 πριν καταφέρει να καλύψει μέρος από το χαμένο έδαφος τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας, βρίσκοντας κάποια στήριξη στα ενθαρρυντικά προκαταρκτικά στοιχεία της Markit για ενίσχυση τον Ιανουάριο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών του δείκτη για το σύνολο της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας. Τα διεθνή χρηματιστήρια παρουσίασαν μεικτή εικόνα την εβδομάδα που διανύσαμε, με τους κύριους δείκτες της Wall Street να καταγράφουν τα μεγαλύτερα συγκριτικά κέρδη επωφελούμενα από τις ανακοινώσεις για συγχωνεύεις και εξαγορές εταιρειών (Μ&Α). Η εκτίμηση ότι μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις ασθενών οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ενδεχομένως προβληματιστεί σχετικά με την προοπτική να συνεχίσει να μειώνει τον ρυθμό μηνιαίων αγορών ομολόγων στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής, ευνόησε επίσης το κλίμα στη Wall Street.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις σε επιτροπή του Κοινοβουλίου, η νέα επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γιέλεν έκανε σαφές ότι το σχέδιο της Fed για σταδιακή αποκλιμάκωση του προγράμματος αγορών ομολόγων δεν βρίσκεται σε προκαθορισμένη πορεία και το ενδεχόμενο «προσωρινής παύσης» του δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες των ΗΠΑ επιφυλάξουν ιδιαίτερα αρνητικές εκπλήξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή