Σε δύο εβδομάδες αποφασίζει η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Σε δύο εβδομάδες αποφασίζει η ΕΚΤ για τα επιτόκια

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική εάν επιδεινωθούν και άλλο οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απορρίπτοντας γι’ ακόμη μια φορά την απειλή του αποπληθωρισμού. Η δημοσίευση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο και κυρίως οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός μέχρι και το 2016, είναι τα δύο στοιχεία που θα καθορίσουν αν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν να χαλαρώσουν και άλλο τη νομισματική τους πολιτική. Προς το παρόν τα δεδομένα, όπως ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI), υποδηλώνουν ότι συνεχίζεται η πολύ αργή ανάκαμψη της Ευρωζώνης, αλλά και ότι ο πληθωρισμός διατηρείται σε επίπεδα πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ.

Οι δηλώσεις

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι αναβάλλουν τις αγορές που θέλουν να κάνουν με σκοπό να αγοράσουν το ίδιο πράγμα αργότερα σε χαμηλότερη τιμή, με άλλα λόγια, δεν βλέπουμε αποπληθωρισμό», διαβεβαίωσε την Κυριακή μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του G20 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ο κ. Μάριο Ντράγκι. Οι οικονομολόγοι διαφωνούν για το αν η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ακολουθήσει ακόμη πιο επεκτατική πολιτική στη συνάντησή της τον Μάρτιο, αν και όλοι συμφωνούν ότι η απόφαση που θα λάβουν οι κεντρικοί τραπεζίτες θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο θα διαθέτει «όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται προκειμένου να αποφασίσει αν πρέπει να δράσει ή όχι», αναφερόμενος στις νέες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ για το πώς θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και το 2016.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 1,1% για το 2014 και στο 1,3% για το 2015. Εφόσον οι νέες προβλέψεις κλονίσουν την πεποίθηση των κεντρικών τραπεζιτών ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει σταδιακά στον στόχο του 2%, τότε θα μπορούσε κανείς να περιμένει νέα μέτρα τον Μάρτιο. «Εχουμε υπόψη μας τους κινδύνους. Το διοικητικό συμβούλιο είναι πρόθυμο και έτοιμο να αναλάβει δράση στην περίπτωση που ενισχυθούν οι κίνδυνοι», είπε ο κ. Ντράγκι. Την ερχόμενη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, ένα ακόμη στοιχείο που θα παίξει ρόλο, αν και το 2009 η ΕΚΤ ανέχθηκε επί αρκετούς μήνες την ύπαρξη ακόμη και αρνητικού πληθωρισμού. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού θα πρέπει να ζυγιστούν μαζί με τις προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης, αλλά και την παραδοσιακή απέχθεια της γερμανικής σχολής της οικονομίας για τα χαμηλά επιτόκια. Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε, από το Σίδνεϊ, ότι υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη και η εσωτερική ζήτηση στην Ευρωζώνη. «Πρέπει όμως να είμαι επιφυλακτικός, διότι δεν παρατηρούμε ισχυρή, αναμφισβήτητη ανάπτυξη. Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια της ανάπτυξης, η οποία αν συνεχιστεί θα μπορούσε να γίνει ισχυρότερη», είπε ο κ. Ντράγκι.

Στο 0,8% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 0,8% και όχι στο 0,7% που είχε προβλέψει αρχικά. Ωστόσο, οι τιμές μειώθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου κατά 1,1%, ρυθμός που είναι ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί εξαιτίας της μείωσης της τιμής των βιομηχανικών αγαθών. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πληθωρισμό ύψους 0,9% τον Ιανουάριο.

Μόνο τρεις χώρες της Ευρωζώνης, Εσθονία, Λεττονία και Σλοβακία, είχαν αύξηση του πληθωρισμού σε μηνιαία βάση, ενώ στην Ιταλία ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 2,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, μείωση που ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.

Αποπληθωρισμός καταγράφτηκε μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Μιλώντας στην πορτογαλική εφημερίδα Expresso, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ παραδέχτηκε ότι «η αδυναμία στην εξέλιξη των τιμών επεκτείνεται μεσοπρόθεσμα», ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή