Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις στην Κύπρο

Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις στην Κύπρο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το δάνειο της τρόικας προς την Κύπρο, αφού εγκρίθηκε το αναθεωρημένο νομοσχέδιο αποκρατικοποιήσεων στη Λευκωσία. Σε χθεσινή ψηφοφορία, που προγραμματίστηκε εκτάκτως στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι ψήφοι υπέρ του νομοσχεδίου ανήλθαν σε 30, ενώ 26 ήταν κατά. Η ψηφοφορία ήταν κρίσιμη εφόσον σήμερα έληγε η προθεσμία για την έγκριση του νομοσχεδίου αποκρατικοποιήσεων, που είναι προαπαιτούμενο της τρόικας με βάση τους όρους του Μνημονίου. Το αρχικό νομοσχέδιο αποκρατικοποιήσεων στην Κύπρο είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους των ημικρατικών οργανισμών (ΔΕΚΟ) και την περασμένη εβδομάδα είχε καταψηφιστεί από τη Βουλή με 25 ψήφους υπέρ, 25 κατά και πέντε αποχές.

Στο νέο νομοσχέδιο διατηρείται ο ρόλος της Βουλής στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 236 εκατ. ευρώ, ποσού απαραίτητου για να καταφέρει να αντεπεξέλθει το κράτος στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή απόφαση της Βουλής ανοίγει τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εκτός από υποχρέωση, αποτελεί ευκαιρία για προσέλκυση επενδύσεων, για ενίσχυση της αποδοτικότητας και για απαλλαγή από τα βαρίδια του κρατισμού σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας». Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) και μέρος της ακίνητης περιουσίας του κράτους.

Αποβλέπει στην άντληση συνολικών εσόδων ενός δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2016 και ακόμη 400 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2018, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους και άρα την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή