Καμπανάκι Λαγκάρντ για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Καμπανάκι Λαγκάρντ για αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έκρουσε χθες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και τόνισε πως το ΔΝΤ εκτιμά τις πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης στο 15% έως 20%. Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, η κ. Λαγκάρντ ενέτεινε περαιτέρω την πίεση προς την ΕΚΤ να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής στην αυριανή τακτική συνεδρίασή της όταν απήυθυνε έκκληση στις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε εγρήγορση για να περιφρουρήσουν την ανάκαμψη που μόλις έχει αρχίσει. Προσέθεσε, άλλωστε, πως το ΔΝΤ θεωρεί «κλειδί» για την έξοδο της Ευρωζώνης από την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία τον χαμηλό πληθωρισμό που μπορεί να πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες. «Λέμε πως υπάρχει κίνδυνος, γι’ αυτό και συνιστούμε στις κεντρικές τράπεζες να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία που θα μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν με όρους νομισματικής πολιτικής», τόνισε η κ. Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση από το ακροατήριο. Σε ανάλογες διαπιστώσεις προέβησαν, άλλωστε, στο πλαίσιο του ιδίου φόρουμ, τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, χωρίς, ωστόσο, να δείχνουν πως συμμερίζονται την ανησυχία της κ. Λαγκάρντ. «Υπάρχει ασφαλώς κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αλλά δεν ανησυχώ», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και απέδωσε το πρόβλημα σε δύο παράγοντες, στο χαμηλό κόστος της ενέργειας, των τροφίμων και των άλλων εμπορευμάτων και στις δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στον Νότο της Ευρώπης, «που έχουν οδηγήσει σε μείωση του κόστους της παραγωγής».

Εξίσου ψύχραιμα τοποθετήθηκε επί του θέματος και ο κ. Γκουρία, που τόνισε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αλλά χαρακτήρισε πιθανή μια περαιτέρω μείωση των τιμών. Κατέληξε, άλλωστε, να συστήσει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της τόνωσης της οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι αρκετή η οικονομική ισχύς και εκεί είναι που πρέπει να γίνει δουλειά». Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και σε επίπεδα κάτω του στόχου του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων της Eurostat, ο δείκτης έχει υποχωρήσει από τον Ιανουάριο στο 0,8% στο οποίο και εκτιμάται ότι παρέμεινε τον περασμένο μήνα. Εξ άλλου, είχε προηγηθεί ομιλία της κ. Λαγκάρντ για τη χάραξη του «Δρόμου προς τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», στο πλαίσιο της οποίας η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως για την Ευρώπη υπάρχουν τρεις βασικές προτεραιότητες: η ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της νομισματικής ένωσης με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, η διατήρηση της ζήτησης με τη χρήση της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής και τέλος, η περαιτέρω προώθηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και εργασίας, καθώς αυτές μπορούν να συνδράμουν σημαντικά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή