Βελτίωση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, τον Φεβρουάριο

Βελτίωση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, τον Φεβρουάριο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο σε υψηλό 32 μηνών υποδηλώνουν τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Markit.

Ο σύνθετος δείκτης διευθυντών αγορών (PMI) – ο οποίος αντανακλά τη δραστηριότητα επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών – αυξήθηκε στις 53,3 μονάδες από 52,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και 52,7 μονάδες της πρώτης μέτρησης για τον Φεβρουάριο.

Ο μεταποιητικός τομές συνέχισε να καθοδηγεί την ανάκαμψη της οικονομίας, παρά την επιβράδυνσή του από τα υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον αναφερόμενος στην εξέλιξη, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι "η τελική μέτρηση του PMI υποδηλώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2011".

Όπως πρόσθεσε: "Η έρευνα υποδηλώνει ότι η Ευρωζώνη είναι σε πορεία για να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% – 0,5% στο πρώτο τρίμηνο, που θα ήταν η καλύτερη επίδοση τριών ετών. Αν και η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα επιβραδύνθηκε ελαφρά, ο τομέας συνέχισε να επεκτείνεται με εύρωστο ρυθμό τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, η επιτάχυνση της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών έδωσε την κύρια ώθηση στον PMI, υποδηλώνοντας μία ευπρόσδεκτη μεταστροφή στην εγχώρια ζήτηση στην Ευρωζώνη, καθώς η ανάκαμψη επεκτείνεται πέραν της μεταποίησης. Υπήρξαν καλά νέα και στο μέτωπο της απασχόλησης. Αν και οριακή, η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων αποτελεί την πρώτη βελτίωση από το 2011 και υποδηλώνει ότι οι εταιρείες πιστεύουν περισσότερο στη βιωσιμότητα της ανάκαμψης. Ωστόσο, οι περιφερειακές ανισότητες παραμένουν πηγή ανησυχίας, καθώς η διαφορά μεταξύ της ταχείας ανάπτυξης της Γερμανίας και της ύφεσης που υφίσταται η Γαλλία είναι η πιο έντονη στην ιστορία των δεικτών PMI, με εξαίρεση τις αρχές του 2013".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή