Υπό επιτήρηση έθεσε τη Γαλλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Υπό επιτήρηση έθεσε τη Γαλλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αποφάσισε να θέσει τη Γαλλία υπό ενισχυμένη επιτήρηση, επικρίνοντας για άλλη μια φορά την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και το υψηλό επίπεδο του χρέους της.  Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει πολυάριθμες μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι οποίες δεν έχουν διορθωθεί με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον για τη γαλλική οικονομία το είδος της επιτήρησης η οποία εφαρμόζεται στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, δύο χώρες οι οποίες μόλις εξήλθαν από προγράμματα στήριξης — των τραπεζών της η πρώτη, των δημόσιων οικονομικών της η δεύτερη.  Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τοποθετείται υπ' αυτή την έννοια πλάι σε ορισμένα από τα κράτη τα οποία αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη και χρειάστηκαν τελικά προγράμματα στήριξης.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν στις Βρυξέλλες προστέθηκε στις επανειλημμένες επικρίσεις της έναντι της Γαλλίας: για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, για το αυξημένο εργασιακό κόστος, για το δημόσιο χρέος της, που δεν παύει να διογκώνεται. «Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών, το οποίο δεν σταματά να βαθαίνει, αντανακλά τη συνεχή πτώση μεριδίων αγοράς (και κατά συνέπεια) εξαγωγών», ανέλυσε η Επιτροπή. «Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα, ως τώρα η επανεξισορρόπηση υπήρξε περιορισμένη. . . Το κόστος εργασίας παραμένει αυξημένο και βαρύνει τα περιθώρια (κέρδους) των επιχειρήσεων», υποστήριξε η Κομισιόν στην έκθεσή της. Όσον αφορά το επίπεδο του γαλλικού δημοσίου χρέους, η Επιτροπή επισήμανε πως υπάρχει ο κίνδυνος η Γαλλία να βρεθεί «εκτεθειμένη σε αναταράξεις στις χρηματαγορές», κάτι το οποίο «θα είχε συνέπειες και στην πραγματική οικονομία». 

 Τα προβλήματα αυτά αποτελούν «βάρος» για την οικονομία της Γαλλίας αλλά και της ευρωζώνης συνολικά, προσέθεσε η Επιτροπή στις εκτιμήσεις της.

Στις οικονομικές της προβλέψεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα τέλη του Φεβρουαρίου, η Επιτροπή είχε αναφερθεί με οξείς τόνους σε άλλο ένα δυνητικό πρόβλημα για τη γαλλική οικονομία: τον κίνδυνο που θεωρεί ότι υφίσταται να εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά της χώρας. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει πάνω από το όριο του 3% το 2014 και το 2015 αν το Παρίσι δεν λάβει και νέα μέτρα.

Η Γαλλία έχει «αρχίσει σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θα είναι εύκολες. Τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα. Αλλά είναι απολύτως απαραίτητα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά Θέματα Όλι Ρεν. 

 Στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή επισήμανε τις δημοσιονομικές ανισορροπίες σε συνολικά 17 χώρες. Σε 14 από αυτές, όπως τόνισε, καταγράφονται σημαντικές ανισορροπίες. Η Κομισιόν ανέφερε ότι η Κροατία, η Σλοβενία και η Ιταλία —μια χώρα η οποία επίσης βαρύνεται από ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος, που χαρακτηρίζεται συμφυές με τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της— αντιμετωπίζουν «υπερβολικές» ανισορροπίες, και άρα επίσης απαιτείται να τεθούν υπό ενισχυμένη επιτήρηση.  Η Γερμανία επικρίθηκε για άλλη μια φορά από την Κομισιόν για τα πλεονάσματά της, τα οποία επίσης θεωρούνται μακροοικονομικές ανισορροπίες. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το οποίο παραμένει ανώτερο του 6% του ΑΕΠ της από το 2007, σηματοδοτεί την εξάρτηση του Βερολίνου από τις εξαγωγές και την αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης στη χώρα, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η Γερμανία «οφείλει να θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να τονώσει την εσωτερική ζήτηση και το αναπτυξιακό της δυναμικό», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Αντιδρώντας στην έκθεση αυτή της Κομισιόν οι υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί και Μπερνάρ Καζνέβ, αντίστοιχα, υποσχέθηκαν απόψε ότι θα «συνεχιστούν οι προσπάθειες» ανάταξης των δημοσιονομικών της Γαλλίας καθώς και για να τονωθεί «η προσφορά», τονίζοντας πως ήδη έχουν ληφθεί μέτρα τα οποία θα αποφέρουν «εξοικονόμηση τουλάχιστον 50 δισεκ. ευρώ την περίοδο 2015-2017» στον δημόσιο τομέα, σε κοινή τους ανακοίνωση. Οι Μοσκοβισί και Καζνέβ εκτίμησαν πάντως ότι οι Βρυξέλλες «επικύρωσαν τις προβλέψεις της κυβέρνησης (της Γαλλίας) για την ανάπτυξη» της γαλλικής οικονομίας (1% το 2015, 1,7% το 2015).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή