Στο 19% η ανεργία στην Κύπρο το 2014

Στο 19% η ανεργία στην Κύπρο το 2014

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίναξη στα υψηλά επίπεδα του 19% θα εμφανίσει η ανεργία στην Κύπρο κατά το τρέχον έτος από το 16,8% τον Ιανουάριο του 2014. Εντούτοις, εκτιμάται πως θα υπάρξει επιβράδυνση στο ποσοστό αύξησής τoυ και αυτό αποδίδεται στο ότι η οικονομία είχε μικρότερη συρρίκνωση από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Τα σχετικά γίνονται εμφανή μέσα από τα στοιχεία, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα χθες το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Επιπλέον, προβλέπει πως το 2014 υπάρχουν περιθώρια καλύτερων επιδόσεων στην αγορά εργασίας και αυτά έχουν να κάνουν με το ότι το αίσθημα εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία έχει βελτιωθεί. Συν τοις άλλοις, η αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον του τραπεζικού συστήματος έχει υποχωρήσει. Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της τρόικας, η απασχόληση αναμενόταν να συρρικνωθεί κατά 4,4% εφέτος, ενώ το παρελθόν έτος ο μέσος όρος της ανεργίας στην Κύπρο είχε διαμορφωθεί στο 16%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Συνολικά μιλώντας, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι αποτέλεσμα της μικρότερης από την αναμενόμενη ύφεσης, της περιστολής στην προσφορά εργασίας από τους ημεδαπούς και τους αλλοδαπούς, καθώς και από την προσαρμογή των μισθών σε χαμηλότερα επίπεδα. Η αποχώρηση υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα σε συνδυασμό με τη μετανάστευση των νεοτέρων εργαζομένων είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί και η προσφορά εργασίας.

Το τρίτο τρίμηνο του 2013 στις νεαρές ηλικίες η ανεργία εκτινάχθηκε στο 38,8%, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αντιστοιχούν στο 6,4% των ανέργων συνολικά συγκριτικά με το 3,9% την ίδια περίοδο του 2012. Οπως διαπιστώνεται από τις καταγραφές του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, στους δέκα ανέργους οι τέσσερις βρίσκονται πάνω από 12 μήνες εκτός παραγωγικής διαδικασίας, ενώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζει η ηλικιακή ομάδα από 25 έως 35 ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Κύπρο υφίστανται σήμερα συνθήκες αποπληθωρισμού και μειωμένου κόστους εργασίας. Αυτές θα ευνοούσαν την τόνωση της απασχόλησης, ωστόσο απαιτείται χρόνος, ώστε οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας να ανταποκριθούν στους μακροχρόνια ανέργους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή