Η Κίνα σταματά πλέον να στηρίζει προβληματικές εταιρείες

Η Κίνα σταματά πλέον να στηρίζει προβληματικές εταιρείες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη φορά επενδυτές και οικονομολόγοι υιοθετούν κοινή στάση και πανηγυρίζουν με την πιθανή χρεοκοπία μιας εταιρείας. Αυτό συμβαίνει σπάνια, εκτός εάν πρόκειται για την περίπτωση της Κίνας, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. H κινεζική εταιρεία εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας Shaghai Chaori Solara δήλωσε αδυναμία να καταβάλει τόκους 9,8 εκατ. γουάν (14,6 εκατ. δολαρίων) επί των κεφαλαίων που είχε δανεισθεί από τους επενδυτές πριν από δύο χρόνια. Κατά τους αναλυτές, μια χρεοκοπία είναι και αναπόφευκτη και επικείμενη στην Κίνα, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως αυτή η προοπτική θα αποβεί προς όφελος των κεφαλαιαγορών της χώρας. Το ρευστό θα διοχετευθεί σε όσες επιχειρήσεις το αξίζουν πραγματικά και θα το έχουν με το σωστό τίμημα. Η αντίληψη ότι η κυβέρνηση πάντα σπεύδει να διασώσει προβληματικές εταιρείες, που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, παρακίνησε επενδυτές να δανείσουν χρήματα σε αδύναμες εταιρείες και σε επιτόκια τα οποία ήταν χαμηλά με τεχνητό τρόπο. Με τη σειρά της η κατάσταση αυτή διόγκωσε τις κακές επενδύσεις και εκτίναξε τα επίπεδα δανεισμού στην Κίνα.

Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί πως η επόμενη προθεσμία, στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί η Chaori για τις οφειλές Μαρτίου, είναι αύριο Παρασκευή. Εφόσον δεν την έχει χάσει, ίσως έχει πιθανότητες να διασωθεί όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Τα ομόλογά της, πάντως, έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης από πέρυσι τον Ιούλιο. Επισημαίνεται πως τον Ιανουάριο παρ’ ολίγον να πτωχεύσει όμιλος στον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων. Οι επενδυτές έλαβαν πίσω το κεφάλαιό τους, αλλά έχασαν τα δύο τρίτα των τόκων τους. Τότε οι τρεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης επέκριναν την κινεζική κυβέρνηση, διότι έδινε την εντύπωση στους επενδυτές πως πάντοτε θα διασώζονται, ανεξαρτήτως με το πόσο ριψοκίνδυνες είναι στην ουσία οι επενδύσεις τους.

Η κινεζική αγορά ομολόγων ευημερεί κατά τα τελευταία χρόνια κι αυτό εν μέρει οφείλεται στο εκτεταμένο και γενναιόδωρο πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας, το οποίο είχε προωθήσει το Πεκίνο το 2009 ως αντίδοτο στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή