Αμετάβλητη διατήρησε ο κ. Ντράγκι τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Αμετάβλητη διατήρησε ο κ. Ντράγκι τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητο στο 0,25% διατήρησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο δανεισμού, ενώ δεν έκρινε σκόπιμο να λάβει οποιοδήποτε άλλο μέτρο παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της, ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί πολύ κάτω από τον στόχο του 2% μέχρι και το 2016. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε τη δέσμευση πως τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο για «παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Αγορές και αναλυτές δεν αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης να μη λάβουν νέα μέτρα προκειμένου να ενισχύσουν τον πληθωρισμό, πολύ περισσότερο την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Το νέο στοιχείο που προέκυψε χθες ήταν (οι πολυαναμενόμενες) νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την εξέλιξη του πληθωρισμού για πρώτη φορά έως και το 2016. Για φέτος η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1%, για να ενισχυθεί στο 1,3% το 2015 και στο 1,5% το 2016. Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,7% το δ΄ τρίμηνο του 2016. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπολόγισε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει κατά 0,4%-0,5% εξαιτίας της υψηλότερης ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, προσθέτοντας, βεβαίως, ότι η διαμόρφωση της ισοτιμίας δεν αποτελεί στόχο για την κεντρική τράπεζα.

Η ΕΚΤ αναβάθμισε (ελαφρώς) την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,2% του ΑΕΠ το 2014, στο 1,5% το 2015 και στο 1,8% το 2016. Βασισμένος σε αυτές τις προβλέψεις, ο κ. Ντράγκι δήλωσε χθες ότι επιβεβαιώνεται το βασικό σενάριο περί σταδιακής ανάκαμψης τόσο της οικονομίας όσο και του πληθωρισμού, και απέρριψε γι’ ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να βιώσει περίοδο αποπληθωρισμού. «Βλέπουμε ότι επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό το (οικονομικό) μας σενάριο… Η ετήσια τιμή του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει κοντά στο σημερινό επίπεδο τους ερχόμενους μήνες. Στη συνέχεια, η τιμή του πληθωρισμού σταδιακά θα αυξηθεί και θα φτάσει σε επίπεδα πιο κοντά στο 2%», εξήγησε ο κ. Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε, επίσης, ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού «θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο», ακόμη και «αφότου» θα έχει ενισχυθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Ο λόγος, σύμφωνα με την ΕΚΤ, είναι ότι το χάσμα μεταξύ του δυνητικού ΑΠΕ (αυτού που θα μπορούσε να παράγει μια οικονομία εάν λειτουργούσε στον μέγιστο βαθμό) και του ΑΕΠ που καταγράφεται στην πράξη είναι τόσο σημαντικό ώστε να δικαιολογείται η διατήρηση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής επί μακρόν. Οσο μεγαλύτερο είναι το χάσμα τόσο μικρότερες είναι οι πληθωριστικές πιέσεις και το αντίστροφο.

Αγνωστο παραμένει το ερώτημα κατά πόσο η αδράνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνδέεται με την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο να κρίνει παράνομο το δεύτερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απεριόριστου ύψους (ΟΜΤ) και να θέσει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, το ίδιο δικαστήριο θα ανακοινώσει στις 16 Μαρτίου αν κρίνει παράνομο ή σύννομο τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δηλαδή το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτούν ότι πολιτικοί παράγοντες επηρεάζουν τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, αν και είναι γνωστό πως η ανοιχτή αντίθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας προς το ΟΜΤ και γενικότερα προς τη χαλαρή νομισματική πολιτική προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ΕΚΤ και ότι αναμφίβολα περιορίζει, σε κάποιο βαθμό, την ελευθερία κινήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή