Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν από ενδεχόμενο εμπάργκο στη Ρωσία

Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν από ενδεχόμενο εμπάργκο στη Ρωσία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστική εμφανίζεται η επενδυτική τράπεζα Berenberg σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή και γενικότερα της Δύσης τυχόν επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με ανάλυση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Berenberg, θα είναι περιορισμένος ο αντίκτυπος μιας τέτοιας εξέλιξης στις οικονομίες της Δύσης, η ανάκαμψη των οποίων δεν θα αναχαιτισθεί, ενώ η Ρωσία είναι εκείνη που θα πληγεί σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό. Η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως η Ρωσία χρειάζεται πολύ περισσότερο τα έσοδα που της αποφέρουν οι εξαγωγές υδρογονανθράκων από όσο χρειάζεται η Ευρώπη τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και ρωσικού φυσικού αερίου γι’ αυτό και εκτιμά πως η Μόσχα δεν πρόκειται να διακόψει για πολύ τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η όγδοη οικονομία

Οι οικονομικοί αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας που εξεπόνησαν τη σχετική μελέτη δεν παραλείπουν, βέβαια, να υπογραμμίσουν ότι πρόκειται για την όγδοη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο και επομένως αν της επιβληθούν σημαντικές κυρώσεις θα υπάρξει αντίκτυπος και στις οικονομίες των εταίρων της. Επικαλούνται, όμως, τη μεγάλη εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από τον υπ’ αριθμόν ένα εμπορικό της εταίρο, την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν η εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Μόσχα συνίσταται κυρίως στην κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών από ρωσικό πετρέλαιο και ρωσικό φυσικό αέριο.

Οπως τονίζει η Berenberg, οι εξαγωγές των χωρών-μελών της Ε.Ε. στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ τη στιγμή που οι ρωσικές εξαγωγές στην Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν το 15% του ρωσικού ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ είναι σαφώς μικρότερης σημασίας και για τις δύο πλευρές. Η επενδυτική τράπεζα τονίζει πως οι αμερικανικές εξαγωγές στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 0,1% του αμερικανικού ΑΕΠ, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ισοδυναμούν με περίπου 1% του ρωσικού ΑΕΠ. Πρόκειται για ποσοστό που ωχριά μπροστά στα αντίστοιχα του εμπορίου με την Ε.Ε. αλλά και πάλι καθιστά σαφές πως η πλευρά που θα πληγεί θα είναι και πάλι η ρωσική. Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως δεν θα ανακοπεί η πορεία των δυτικών οικονομιών προς την ανάκαμψη σε περίπτωση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ το πλήγμα που, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «θα καταφέρει η Ρωσία στον εαυτό της θα υπερβεί κατά πολύ τη ζημιά που θα επιφέρει στη Δύση». Η Berenberg προεξοφλεί, συνεπώς, πως η Ρωσία δεν θα μπορέσει να τις αντιπαρέλθει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, η επενδυτική τράπεζα αναγνωρίζει πως θα δυσκολευθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές από τη διεθνή αγορά. Οπως τονίζει, πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως χώρα παραγωγό πετρελαίου, που το περασμένο έτος αντιπροσώπευε το 13% της παγκόσμιας παραγωγής, και τη δεύτερη παγκοσμίως παραγωγό φυσικού αερίου, καθώς το 2012 αντιπροσώπευσε το 20% της παγκόσμιας παραγωγής. Εκτιμά, πάντως, πως ακόμη και αυτό το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας ενδέχεται να εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στο τέλος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή