Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πλησίασε χθες τα 102 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού ΗΠΑ καθώς οι επενδυτές είχαν στραμμένο το βλέμμα στην Ουκρανία. Παράλληλα αναμένονταν τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας και προεξοφλείτο ότι θα καταδεικνύουν αύξηση της απασχόλησης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού για παράδοση Απριλίου κυμαίνονταν το απόγευμα στην Ασία στα 101,93 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή το Brent έφθανε στα 108,47 δολάρια το βαρέλι. Σε ό,τι αφορά τους γεωπολιτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του μαύρου χρυσού, ο Ταν Τσι Τατ, αναλυτής επενδύσεων στη Phillip Futures τόνιζε χθες πως «οι επιπλοκές που σχετίζονται με την Ανατολική Ευρώπη τείνουν να εξωθούν ανοδικά την τιμή του αργού εξαιτίας των φόβων για διακοπές στην προσφορά».

Σε υψηλό 4μήνου η τιμή του χρυσού

Σε επίπεδα κοντά στα υψηλά τετραμηνίας διαπραγματευόταν στα τέλη της εβδομάδας η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές, συμπληρώνοντας πέντε εβδομάδες ανόδου. Οι επενδυτές τελούσαν εν αναμονή για τα στοιχεία τα σχετικά με την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενώ η ένταση στην Ουκρανία παραμένει και κλιμακώνεται. Χθες η τιμή του χρυσού κατά τις πρωινές συναλλαγές είχε διαμορφωθεί στα 1.350,02 δολάρια η ουγγιά, ενώ την Πέμπτη η τιμή είχε ανέλθει στα 1.350,85 δολάρια, αυξημένη 1% λόγω προσδοκιών για παραμονή των αμερικανικών επιτοκίων σε χαμηλότατα επίπεδα και για σταδιακή επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Στις 3 Μαρτίου ο χρυσός είχε ανέλθει στα 1.354,87 δολάρια, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά του από τις 30 Οκτωβρίου 2013. «Οι άνθρωποι αναμένουν τα στοιχεία της απασχόλησης, ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας», παρατηρεί ο αναλυτής της GF Futures, Ζου Σικουάν. «Οσον καιρό η αναταραχή στην Ουκρανία παραμένει, ο χρυσός δεν θα παύσει να θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο». Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως σήμερα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 12%.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε η αγορά των ομολόγων την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αρκετά νωρίτερα από τις ευρωεκλογές. Η αξία των συναλλαγών υπερέβη τα 20 εκατ. ευρώ. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 67,50 λεπτά/ευρώ τo απόγευμα της Πέμπτης. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 76,00 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 6,58%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 503 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 103,92 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,55%. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,25%. Δεν πραγματοποιήθηκαν μεταβολές ούτε στα άλλα επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή