Οι συνθήκες δεν άλλαξαν τόσο ώστε να ληφθούν νέα μέτρα υποστηρίζει η ΕΚΤ

Οι συνθήκες δεν άλλαξαν τόσο ώστε να ληφθούν νέα μέτρα υποστηρίζει η ΕΚΤ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της καθώς και να μην προχωρήσει σε υιοθέτηση νέων μη συμβατικών μέτρων. Ερμηνεύοντας την απόφαση της επιτροπής, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι, το διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία συνεδρίαση, οι γενικότερες οικονομικές και νομισματικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει στον βαθμό που θα δικαιολογούσαν την ανάληψη κάποιου είδους δράσης από την ΕΚΤ. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία της Ευρωζώνης έχουν, σε μεγάλο βαθμό, αιφνιδιάσει θετικά με την οικονομία να παραμένει σε πορεία ανάπτυξης, αν και περιορισμένης δυναμικής.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι αναμένεται διατήρηση του κύριου δείκτη κοντά στα τωρινά επίπεδα τους επόμενους μήνες πριν εισέλθει σε ανοδική πορεία μεσοπρόθεσμα προς τον στόχο της Τράπεζας 2% για τη διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας τιμών. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ευρωζώνης, ο αντίστοιχος δείκτης ανήλθε στο 0,8% ετησίως τον Φεβρουάριο, οριακά υψηλότερα από 0,7% τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί και τον Οκτώβριο 2013, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων ετών περίπου. Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στις αγορές χρήματος και επανέλαβε τη δέσμευση της Τράπεζας για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής  για όσο χρονικό διάστημα  θεωρηθεί αναγκαίο καθώς και τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων στα τρέχοντα ή ακόμα χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Η απουσία δηλώσεων από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να ερμηνευτούν από τις αγορές ως πρόθεση της Τράπεζας για υιοθέτηση νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, άσκησαν πτωτικές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας ενώ ευνόησαν το ευρώ. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου βρέθηκε την Παρασκευή κοντά στο 1,67% έναντι επιπέδων στην περιοχή του 1,55%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών στις αρχές της εβδομάδας (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή). Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. ανήλθε στο 1,3915 νωρίς την Παρασκευή, νέο υψηλό από το τέλος του 2011, πριν υποχωρήσει κοντά στο 1,3850 την ίδια ημέρα μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των θέσεων  απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή