Οι Ασιάτες επενδυτές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ευρωπαϊκές αγορές

Οι Ασιάτες επενδυτές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ευρωπαϊκές αγορές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Σάιμον Σμάιλς ταξίδεψε τον Ιανουάριο, όταν κατέρρεαν οι αγορές, σχεδόν σε όλες τις γωνιές του αναδυόμενου κόσμου. «Ημουν στη Ρωσία και τη Βραζιλία την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ μέσα στον μήνα επισκέφθηκα και τη Βραζιλία», δηλώνει ο επικεφαλής επενδύσεων στον τομέα διαχείρισης πλούτου της UBS στην «Κ». «Οι πελάτες μας στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στην ευρύτερη Ασία εκδήλωσαν μέσα σε αυτό το διάστημα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές αγορές», τονίζει ο κ. Σμάιλς, εντάσσοντας αυτήν την αλλαγή σε ένα γενικότερο κλίμα τόλμης έναντι του επενδυτικού κινδύνου. «Εναν χρόνο πριν, στην κορυφή των προτιμήσεων των Ασιατών πελατών μας ήταν περιουσιακά στοιχεία του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας», σχολιάζει ο ίδιος. Σήμερα τα επενδυτικά κεφάλαια φαίνεται να προσελκύονται από τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών αλλά και τα εταιρικά ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κάποτε γνωστά ως “σκουπίδια”».

Στη Ρωσία, οι επενδυτές παραμένουν στην εγχώρια αγορά αλλά με πολύ πιο υποτονική διάθεση λόγω της αβεβαιότητας και της απαισιοδοξίας για την οικονομική προοπτική της χώρας. Στη Βραζιλία είναι διάχυτη μια ανάλογη απογοήτευση για τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα.

Τελικά, πόσο ισχυρή ή ασθενής είναι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη; «Η δυναμική των οικονομιών στην Ευρωζώνη δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στις ΗΠΑ, αλλά έχει ανατραπεί το σκηνικό ύστερα από μία διετία συρρίκνωσης των οικονομικών μεγεθών», τονίζει ο κ. Σμάιλς. Είναι ένα πολύ ισχυρό και θετικό σημάδι, ιδιαίτερα για τη βιωσιμότητα του χρέους των κρατών-μελών που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης χρέους. Η θετική παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι, η μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου μαζί με την αποδέσμευση της Ιρλανδίας από το Μνημόνιο και σύντομα της Πορτογαλίας, μετά το πέρας ριζικών μεταρρυθμίσεων, είναι πολύ αισιόδοξα σημάδια για το οικονομικό μέλλον της Ευρωζώνης. Αλλωστε αυτό απεικονίζεται στους δείκτες οικονομικούς κλίματος στο διάστημα των τελευταίων μηνών.

Ο περιορισμός των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές στην κατανομή των κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές; «Το αρχικό πρόγραμμα της Fed για μηνιαίες αγορές ομολόγων 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα ήταν ένα τεράστιο ποσό. Οι αγορές αντιμετωπίζουν τον περιορισμό αυτών των μέτρων στα 65 δισ. δολάρια ως μια αλλαγή του βαθμού νομισματικής επέκτασης. Δεν αποσύρεται ρευστότητα, αλλά η Fed τυπώνει λιγότερα χρήματα. Κατά συνέπεια, τα κεφάλαια που αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές επιστρέφουν σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο», δηλώνει ο κ. Σμάιλς. Αυτή η ασταμάτητη αναζήτηση αποδόσεων των τελευταίων ετών αντικαθίσταται από ένα πιο ομαλό επενδυτικό περιβάλλον. Οπότε, καταλήγει ο κ. Σμάιλς, η άνοδος των αποδόσεων στα 10ετή και 30ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ στο 2,69% και το 3,6% αντίστοιχα από το 1,7% και 2,9% έναν χρόνο πριν αντικατοπτρίζει την επιστροφή στην ομαλότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή