Οι αγορές αντικαθιστούν τους χρηματιστές με ηλεκτρονικά συστήματα διαπραγμάτευσης

Οι αγορές αντικαθιστούν τους χρηματιστές με ηλεκτρονικά συστήματα διαπραγμάτευσης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα ηλεκτρονικά συστήματα διαπραγμάτευσης νομισμάτων τείνουν να αντικαταστήσουν τους χρηματιστές. Τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη φαίνεται να προτιμούν τα ηλεκτρονικά συστήματα που εκτελούν αυτοματοποιημένες εντολές αγοράς και πώλησης καθώς έτσι εκμηδενίζονται τα περιθώρια κατάχρησης των μηχανισμών των αγορών, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα των Financial Times. «Είμαι υπεύθυνος ενός τμήματος που λειτουργεί 100% ηλεκτρονικά και είμαι πολύ λιγότερο ανήσυχος απ’ ό,τι ήμουν στο παρελθόν», δηλώνει επικεφαλής μιας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι εκ φύσεως αξιόπιστα», σχολιάζει ακόμη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος σε μια από τις δέκα μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου.

Το σκάνδαλο χειραγώγησης των διεθνών αγορών νομισμάτων που ξέσπασε πέρυσι ήταν το τελευταίο σε μια σειρά δυσάρεστων και μαζικών περιστατικών που απέδειξαν ότι μπορεί να γίνει ευρεία κατάχρηση των μηχανισμών της αγοράς εις βάρος των συμφερόντων των επενδυτών. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου χειραγώγησης νομισμάτων, οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία διεξάγουν έρευνες για να εξακριβωθεί το εύρος χειραγώγησης των τιμών spot στις αγορές, αλλά και την παράνομη πληροφόρηση για τις εντολές μεγάλων πελατών. Μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν αποχωρήσει ή έχουν απολυθεί 22 διαπραγματευτές νομισμάτων, ενώ το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Συμβούλιο διερευνά το ενδεχόμενο για αλλάξει τις ισοτιμίες αναφοράς στις διεθνείς αγορές ώστε να είναι πιο αξιόπιστες.

Βέβαια, η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων διαπραγμάτευσης εμπεριέχει και άλλα πλεονεκτήματα. Τραπεζικά και επενδυτικά στελέχη αναφέρουν τα οφέλη από τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Tράπεζες όπως η Citigroup και η Deutsche Bank έχουν προ πολλού επενδύσει σε αυτά τα συστήματα, γεγονός που τους προσδίδει κυρίαρχη θέση σε παγκόσμια κλίμακα. Οι Deutsche Bank, Citi, Barclays και UBS μοιράζονται το ήμισυ της διεθνούς αγοράς νομισμάτων και συστημάτων ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης σε νομίσματα, σύμφωνα με στοιχεία της Euromoney FX Survey που αναφέρουν οι Financial Times. Αν και μικρότεροι ανταγωνιστές όπως η Royal Bank of Scotland και BNP Paribas έχουν, επίσης, σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, σήμερα θα επανεξετάσουν πολυέξοδες επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή