Εμφύλιος πόλεμος στην κορυφή της Pimco διώχνει τους πελάτες

Εμφύλιος πόλεμος στην κορυφή της Pimco διώχνει τους πελάτες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντιπαράθεση υψηλών τόνων με ανταλλαγές σκληρών χαρακτηρισμών για αλληλοϋπονόμευση και παρακολούθηση τηλεφωνικών κλήσεων έχουν εμπλακεί οι δυο πρώην στενοί συνεργάτες, που βρίσκονταν στο πηδάλιο της Pimco, του ισχυρότερου επενδυτικού ομίλου του κόσμου, ο Μπιλ Γκρος και ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. Τα σχετικά φέρνει στο φως δημοσίευμα της Wall Street Journal, ενώ οι αποδόσεις της Pimco εξασθενούν και οι πελάτες της φεύγουν. Οι δύο άνδρες ίδρυσαν τον χρηματιστηριακό οίκο, ο οποίος, εξαιτίας της εκτεταμένης δραστηριοποίησής του σε κρατικά ομόλογα, διαδραμάτισε πολιτικοοικονομικό ρόλο κατά την έξαρση της κρίσης και απεκόμισε κολοσσιαία κέρδη. Ωστόσο, σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην σε όλα τα επίπεδα.

Τον Φεβρουάριο, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του ως διευθύνων σύμβουλος και συνδιευθυντής επενδύσεων μαζί με τον κ.Γκρος, χωρίς, όμως, να αναφερθεί και στις αιτίες της αποχώρησής του. Τότε ο Μπιλ Γκρος τον είχε περιγράψει ως «σπουδαίο ηγέτη». Σήμερα ο Μπιλ Γκρος, μιλώντας στο Reuters, κατηγορεί τον απερχόμενο συνεργάτη του ότι εκείνος συνέταξε το άρθρο της Wall Street Journal, στο οποίο αποκαλύπτονται οι κάκιστες σχέσεις τους. «Εχω μία ιστορία επενδυτικής αριστείας 41 χρόνων, εσύ τις έχεις;», φέρεται να είπε στον κ. Ελ-Εριάν. «Εχω κουραστεί να μαζεύω τα σκ…σου», απάντησε εκείνος. Πηγές που ήταν παρούσες στη σκηνή επιβεβαίωσαν τον διάλογο. Μιλώντας στο Reuters, ο Μπιλ Γκρος δήλωσε αηδιασμένος από την προσπάθεια του απερχόμενου συνεργάτη του να τον υπονομεύσει. «Εχω αποδείξεις πως εκείνος έγραψε το άρθρο της 24ης Φεβρουαρίου στη Wall Street Journal», διεμήνυσε ο κ. Γκρος.

Σύμφωνα με το Reuters, τα τελευταία σημάδια των συγκρούσεων μεταξύ των δύο στελεχών συμπίπτουν με τα μείζονα προβλήματα της Pimco, η οποία πέρυσι είχε εκρoές 80 δισ. δολαρίων. Ο Μπιλ Γκρος έχει αποδυθεί σε αγώνα να συγκρατήσει αρκετούς πελάτες του χρηματιστηριακού οίκου, οι οποίοι αποστρέφονται τις επενδυτικές επιλογές του και ειδικά εκείνες στα ομόλογα, που έκαναν την Pimco πανίσχυρη. Τέλος, αναφέρεται πως αυτό εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε σταδιακά να περιορίσει την αγορά τίτλων, συνεπώς και τη ρευστότητα στην αγορά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή