Επιχειρήσεις κεφαλαιοποιούν την ιστορία

Επιχειρήσεις κεφαλαιοποιούν την ιστορία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πιο μοντέρνες νεοφυείς επιχειρήσεις στο κέντρο του Βερολίνου τα πλήρως εξοπλισμένα σνακ μπαρ και τα «πειραγμένα» ραδιοφωνικά στούντιο είναι τα απαραίτητα χαρακτηριστικά των γραφείων τους. Πόσοι όμως από τους ένθερμους καινοτόμους επιχειρηματίες μπορούν να υπερηφανευτούν ότι στην αυλή τους έχουν τα απομεινάρια ενός καταφυγίου των Ναζί ή ότι τα παράθυρά τους ήταν κάποτε ένα από τα παρατηρητήρια για τους Ανατολικογερμανούς συνοριοφύλακες; Η SoundCloud, η εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες για μοίρασμα μουσικής στο Διαδίκτυο, και η Mozilla που δημιούργησε τη μηχανή αναζήτησης Firefox, είναι δύο από τις επιχειρήσεις με εκμισθωμένους επαγγελματικούς χώρους σε κτίριο, το οποίο αποτελούσε μέρος του πρώην Τείχους του Βερολίνου, το οποίο χτίστηκε τέμνοντας εγκάρσια την Μπερνάουερ Στράσε.

Μία πρώην ζυθοποιία είναι ένα από τα ακίνητα στην Μπερνάουερ Στράσε, τα οποία ο επενδυτής Ζάιμον Σέφερ μεταμορφώνει σε έναν κόμβο υψηλής τεχνολογίας με την επωνυμία The Factory. «Είναι ένας κουλ τρόπος για να μπορέσει κανείς να κεφαλαιοποιήσει την Ιστορία», επισημαίνει ο κ. Σέφερ, ο οποίος ήταν δώδεκα ετών όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεσε. «Βλέπεις την αρχιτεκτονική της Ανατολικής Γερμανίας, βλέπεις τη γειτονιά του 19ου αιώνα και μετά μπορείς ως εποικοδόμημα όλων αυτών να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο. Αυτή είναι η ουσία του Βερολίνου». Ο κ. Σέφερ ανήκει στη δεύτερη γενιά επενδυτών που αναζητούν κέρδη από τα τελευταία εναπομείναντα ερείπια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Τείχους.

Πέραν της Μπερνάουερ Στράσε, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Μίτε της γερμανικής πρωτεύουσας, υπάρχουν και άλλα σημεία που μπορούν να ανακαινισθούν. Το κτίριο Τάχελες, λόγου χάριν, φιλοξενούσε στο παρελθόν πολυκαταστήματα, ενώ πάνω από 20 χρόνια ήταν χώρος κατάληψης. Ενα εγκαταλελειμμένο ταχυδρομείο προαλείφεται για συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων. «Υπάρχουν στρώματα ιστορίας στην πόλη και το νιώθεις καθημερινά», λέει ο συνιδρυτής της νεοφυούς SoundCloud, Ερικ Βάλφορς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή