Σχεδόν ένα χρόνο μετά την οικονομική διάσωση της Κύπρου, το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθετών της και τη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας, παραιτήθηκε χθες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, επικαλούμενος «οικογενειακούς και προσωπικούς» λόγους.
Πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου», δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έχει κατηγορήσει δημοσίως τον κεντρικό τραπεζίτη ότι δεν τον προειδοποίησε για το επικείμενο «κούρεμα» των καταθετών και για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του, κατηγορίες τις οποίες απορρίπτει ο κ. Δημητριάδης. Οι σχέσεις μεταξύ του Κύπριου προέδρου και του κεντρικού τραπεζίτη ήταν τεταμένες από την πρώτη στιγμή, δεδομένου ότι ο κ. Δημητριάδης ήταν επιλογή του κομμουνιστή πρώην προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια. Ωστόσο, η πλήρης ρήξη επήλθε αμέσως μετά τη διάσωση της Κύπρου πέρυσι τον Μάρτιο, όταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κ. Αναστασιάδης κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη ότι δεν επόπτευε σωστά το τραπεζικό σύστημα και κυρίως ότι επέτρεψε τη χρηματοδότηση της Λαϊκής Τράπεζας μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με εννέα δισ. ευρώ, χρέος που οδήγησε στο «κούρεμα» των καταθετών των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κύπριος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο της Κύπρου να εξετάσει κατά πόσο θα μπορούσε ν’ απολυθεί ο κεντρικός τραπεζίτης. Ωστόσο, οι απειλές του κ. Αναστασιάδη είχαν προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι να προειδοποιεί ότι η ανεξαρτησία του κεντρικού τραπεζίτη είναι θεσμοθετημένη και ότι ενδεχόμενη παραβίαση της αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Εκτοτε, η ένταση μεταξύ του προέδρου της Κύπρου και του κεντρικού τραπεζίτη της έμοιαζε να έχει υποχωρήσει. Μέχρι που χθες ο κ. Δημητριάδης υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του στον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στην επιστολή του ο κ. Δημητριάδης επικαλείται «οικογενειακούς και προσωπικούς» λόγους για την παραίτησή του και «δυσκολία συνεργασίας με το διοικητικό συμβούλιο» της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν διοριστεί από την κυπριακή κυβέρνηση, είχαν κατηγορήσει ανοιχτά τον κ. Δημητριάδη ότι δεν τα ενημέρωνε για πολλά σοβαρά ζητήματα, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης απαντούσε, ανεπίσημα, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την ανεξαρτησία του ως κεντρικού τραπεζίτη.
Σε κάθε περίπτωση, η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του κεντρικού τραπεζίτη καθιστούσε ακόμη δυσκολότερη την προσπάθεια της Κύπρου ν’ αντιμετωπίσει την ύφεση της οικονομίας και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτήν και από την εξαιρετικά κακοσχεδιασμένη διάσωσή της από την Ευρωζώνη και το ΔNT, διάσωση που προκάλεσε σοβαρότατο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις κυπριακές τράπεζες. Απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν επόπτευσε σωστά το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Δημητριάδης υποστήριζε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τη διάσωση, βρήκε ένα τραπεζικό σύστημα που είχε ήδη αναλάβει υπερβολικά ρίσκα και το οποίο δεν εποπτευόταν με σωστό τρόπο.
Ο κ. Δημητριάδης θα εξακολουθήσει ν’ ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τις 10 Απριλίου, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο αντικαταστάτη τους. Η ΕΚΤ δεν σχολίασε την παραίτηση του Κύπριου κεντρικού τραπεζίτη. Επικρατέστερος αντικαταστάτης του κ. Δημητριάδη θεωρείται η μέχρι σήμερα γενική ελεγκτής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κύπρου, κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, όπως μεταδίδει η «Καθημερινή» της Κύπρου.