Κάμψη 18,1% παρουσίασαν οι κινεζικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο

Κάμψη 18,1% παρουσίασαν οι κινεζικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροσδόκητη κάμψη εμφάνισαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Φεβρουάριο. Το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της χώρας εμφάνισε έλλειμμα της τάξεως των 22,99 δισ. δολαρίων έναντι προβλέψεων για πλεόνασμα 14 δισ. δολαρίων και έναντι πλεονάσματος 31,8 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Αναλυτές επισημαίνουν πως παρά το ότι τα στοιχεία των εμπορικών συναλλαγών του προηγουμένου μήνα ήταν ασθενέστερα των αναμενομένων, ενδεχομένως είχαν υποστεί στρεβλώσεις εξαιτίας των αργιών του Νέου Κινεζικού Ετους, καθώς και των συγκρίσεων με τα επίπεδα των εξαγωγών του παρελθόντος έτους.

Τον Φεβρουάριο του 2013 οι εξαγωγές στην Κίνα είχαν αυξηθεί σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Τον Φεβρουάριο του 2014, πάντως, οι εξαγωγές σε ετήσια βάση ελαττώθηκαν σε ποσοστό 18,1% έναντι προβλέψεων για αύξηση 7,5%, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 10,5%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για 7,6%. Συνεπώς, η απόδοση των εισαγωγών αποδείχθηκε καλύτερη των αναμενομένων και του 10% τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας πως η εγχώρια οικονομία δεν έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ. Ωστόσο, εάν οι εξαγωγές, ένα από τα φωτεινά σημεία στη συνολική εικόνα ανάπτυξης της Κίνας, εξακολουθήσουν να μειώνονται, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον στόχο του Πεκίνου για επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης της τάξεως του 7,5% εφέτος. Η κινεζική κυβέρνηση αποπειράται με μία σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων να αναδιοργανώσει την οικονομία, ούτως ώστε να αποστεί της εξάρτησής της από τις επενδύσεις και παράλληλα να ενδυναμώσει τον ρόλο της κατανάλωσης για τη διασφάλιση βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Πάντως, όπως παρατηρούν αναλυτές και οικονομολόγοι, η αναδιοργάνωση και ο αναπροσανατολισμός της οικονομίας πιθανώς να μειώσουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η Κίνα. Κάτι τέτοιο, εάν συνέβαινε, θα κλόνιζε τις ελπίδες για τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στα αστικά κέντρα το 2014 και τη διατήρηση της ανεργίας στις περιοχές αυτές κάτω του 4,6%. Ο επίσημος Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών του Φεβρουαρίου στην Κίνα παρουσίασε την πιο αδύναμη αύξηση εξαμήνου τον Φεβρουάριο, όταν ο αντίστοιχος δείκτης που καταρτίζει η HSBC εμφάνισε περιστολή.

Οι εξαγωγές της χώρας συνολικά ήταν ασθενικές, ενώ ειδικά η αξία εκείνων που κατευθύνθηκαν προς τις ΗΠΑ μειώθηκε 11%, προς την Ε.Ε. 14% και κατά 25% προς το Χονγκ Κονγκ. «Ωστόσο, εξετάζοντας συνδυαστικά τα δεδομένα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, η εικόνα δεν είναι τόσο κακή», σημειώνει ο Λι Γουέι, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank. «Επιπλέον, δεν αναμένω συνέχιση της πτώσης των εξαγωγών εντός του 2014», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή