Νέα ώθηση δίνεται στις συνομιλίες Ε.Ε. – ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο

Νέα ώθηση δίνεται στις συνομιλίες Ε.Ε. – ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αφαίρεση μιας από τις πλέον αμφιλεγόμενες προβλέψεις της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ προτείνουν οι υποστηρικτές της, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στις σχετικές συνομιλίες. Κι αυτό γιατί εννέα μήνες μετά την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων η συμφωνία εξακολουθεί να προσκρούει στις αντιδράσεις κύκλων που τάσσονται κατά της επίμαχης πρόβλεψης. Η εν λόγω πρόβλεψη επιτρέπει σε επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα να υποβάλουν αγωγή κατά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αν εκτιμούν πως η τοπική νομοθεσία αποβαίνει εις βάρος των επενδύσεών τους.

Μεταξύ άλλων αντιδρούν και ομάδες περιβαλλοντολόγων που εκφράζουν φόβους ότι αν εφαρμοσθεί έτσι όπως είναι έως τώρα θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγάλες πετρελαϊκές των ΗΠΑ να εναντιωθούν στη γαλλική νομοθεσία, που απαγορεύει τη μέθοδο με την οποία αντλείται στις ΗΠΑ το σχιστολιθικό πετρέλαιο. Παράλληλα, οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών εκφράζουν φόβους πως θα οδηγήσει σε άρση της απαγόρευσης που ισχύει στην Ε.Ε. κατά των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών. Ετσι, έχει ενταθεί τελευταία η ανησυχία στην Ευρώπη για την πιθανότητα να συμπεριληφθεί στη συμφωνία πρόβλεψη που θα περιφρουρεί τα συμφέροντα των επενδυτών υπό αυτήν την έννοια. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακοινώσει στις αρχές του έτους ο επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ ντε Γκουχτ, πως θα διακόψει τις σχετικές συνομιλίες και θα διεξαγάγει δημόσια διαβούλευση. Ενόψει, άλλωστε, της επανέναρξης των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, η εναντίωση έχει επεκταθεί στις γραμμές των παραδοσιακών ευρωσκεπτικιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή