Κάτω του αναμενόμενου ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ιαπωνία

Κάτω του αναμενόμενου ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ιαπωνία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσάρεστα είναι τα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία, προσθέτοντας ακόμη έναν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η κυβέρνηση, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του 2013 δεν ενισχύθηκε κατά 1%, όπως είχε υπολογισθεί αρχικά, αλλά 0,7%. Συν τοις άλλοις, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στα 15,4 δισ. δολάρια ή 1,59 τρισ. γιεν, ένα νέο ρεκόρ για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αυτό το ρεκόρ αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ιαπωνίας στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, αλλά και την αποτυχία της Τράπεζας της Ιαπωνίας να ενισχύσει το γιεν και άρα την αξία των εξαγωγών της χώρας. Η προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης στην Ιαπωνία προκύπτει από την αναπροσαρμογή των στοιχείων για τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3% το τέταρτο τρίμηνο του 2013 έναντι 5,3% που είχε καταγραφεί αρχικά.

Παράλληλα, η κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 1,6% αντί του 2%. Ετσι όπως διαμορφώνεται η μακροοικονομική κατάσταση στην Ιαπωνία, εγείρονται ερωτήματα για την πορεία της χώρας ενόψει της αύξησης του φόρου κατανάλωσης αυτόν τον Απρίλιο. Η αύξηση της κατανάλωσης και της βιομηχανικής παραγωγής που αναμένεται τον Ιανουάριο ενδεχομένως να αποδοθεί στο ότι όλοι θα σπεύσουν να ωφεληθούν από τις χαμηλότερες επιβαρύνσεις που θα ισχύουν μέχρι τον Απρίλιο, δηλαδή πριν από την επικείμενη αύξηση του φόρου κατανάλωσης.

Υπάρχουν, ωστόσο, αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εκτιμά ότι η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, καθώς τότε θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα οφέλη των νομισματικών μέτρων στήριξης αλλά και των επικείμενων μέτρων δημοσιονομικής στήριξης. Μερίδα οικονομολόγων επισημαίνει, επίσης, στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που καταγράφηκε τον Ιανουάριο για τέταρτο συναπτό μήνα είναι προσωρινό και θα αντιστραφεί μαζί με την ενίσχυση της ζήτησης στο εξωτερικό.

Στόχος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, συνολικού ύψους 5,5 τρισ. γιεν, που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιούλιο, είναι να αντισταθμίσουν τις όποιες επιπτώσεις από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης τον Απρίλιο από το 5% σήμερα στο 8%. Μεταξύ των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης συμπεριλαμβάνονται επιδοτήσεις 600 δισ. γιεν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και οφέλη για παιδιά. Παράλληλα, κατανέμονται 1,2 τρισ. γιεν για τη χρηματοδότηση δημοσίων έργων με απώτερο στόχο την πρόληψη και αποτροπή φυσικών καταστροφών. Καταργείται, επίσης, έκτακτη επιβάρυνση σε επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2011 μετά τον καταστροφικό σεισμό και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή