Γυναίκα κεντρική τραπεζίτης στην Κύπρο

Γυναίκα κεντρική τραπεζίτης στην Κύπρο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, η νυν γενική ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Πανίκο Δημητριάδη. Ως γενική ελέγκτρια και επικεφαλής της ανεξάρτητης Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η κ. Γιωρκάτζη ελέγχει τους λογαριασμούς της κεντρικής κυβέρνησης, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοσίων οργανισμών. Η νέα διοικητής αναλαμβάνει καθήκοντα από τις 11 Απριλίου. Αναφορικά με τον κ. Δημητριάδη, αυτός αποχώρησε λόγω αδυναμίας του να συνεργαστεί με το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους, σύμφωνα με πληροφορίες. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αμμόχωστο το 1974.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, αλλά και στο πανεπιστήμιο του Σικάγου στις ΗΠΑ. Το 1981 εισέρχεται στον δημόσιο τομέα της Κύπρου ως υψηλόβαθμο στέλεχος στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και ακολουθεί σταθερή πορεία ανόδου. Το 1995 διορίστηκε βοηθός Εφορος Ασφαλειών στην υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου. Τρία χρόνια αργότερα αναλαμβάνει προϊσταμένη στην υπηρεσία αυτή. Εν τω μεταξύ και εκ παραλλήλου, την περίοδο από το 1993 έως και το 1998 διετέλεσε αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του νησιού. Από 1ης Δεκεμβρίου 1998 τοποθετήθηκε από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θέση της γενικής ελέγκτριας της Δημοκρατίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως, αναγνωρίζοντας το έργο και τις ικανότητές της, η ένωση πιστοποιημένων λογιστών της Βρετανίας την ανέδειξε το 2000 σε επίτιμο μέλος της. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά, κατά την οποία η Ενωση απένειμε την εν λόγω διάκριση σε ένα μη μέλος της. Τέλος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε τα περί συναλλαγών για την παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη. Διερωτήθηκε, γιατί όσοι επί τόσον καιρό ήθελαν να αποχωρήσει, τώρα θεωρούν πως η απόφασή του είναι προϊόν συναλλαγής. «Μετά τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, ο διοικητής έκρινε ότι μπορεί να υποβάλει την παραίτησή του» τόνισε, τέλος, ο Kύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή