Ανάπτυξη πολλών ταχυτήτων μεταξύ των μεγάλων χωρών «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Ανάπτυξη πολλών ταχυτήτων μεταξύ των μεγάλων χωρών «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανομοιομορφία διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ στην αναπτυξιακή προοπτική των μεγαλύτερων οικονομιών του ανεπτυγμένου και του αναδυόμενου κόσμου στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάζει ο οργανισμός στην ενδιάμεση έκθεσή του. Σε συνολική βάση, πάντως, η αναπτυξιακή δυναμική στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει βελτιωθεί λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της μείωσης των πιέσεων για δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη βελτιώνονται, αλλά η ανάκαμψη της δραστηριότητας συντελείται σε βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία. Μεγαλύτερη αρμονία στους ρυθμούς ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο διαφαίνονται στη Βρετανία. Οι προσπάθειες της Ιαπωνίας να απαλλαγεί από τον αποπληθωρισμό θα αποφέρουν καρπούς αν και η επικείμενη αύξηση του φόρου κατανάλωσης θα αναχαιτίσει λίγο την πορεία της οικονομίας. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα συνεχίσουν να απορροφούν τις επιπτώσεις του σκληρού χειμώνα μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2014 προτού οι οικονομίες τους ανακτήσουν το χαμένο έδαφος από το δεύτερο τρίμηνο. Στις ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή τράπεζα θα συνεχίσει τη σταδιακή μείωση των μέτρων στήριξης (ποσοτική χαλάρωση) μέσα στην επόμενη διετία, ενώ στην Ευρωζώνη και στην Ιαπωνία η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική. Αναλυτικότερα, βασικοί παράγοντες που μαρτυρούν την αδυναμία στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι η ανεργία που παραμένει πεισματικά υψηλή και ο χαμηλός πληθωρισμός που αντικατοπτρίζει μια σχετική αδυναμία στη ζήτηση των 18 κρατών-μελών. Τονίζεται πως ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι ορατός σε έναν αριθμό χωρών-μελών της περιφερειακής Ευρωζώνης. «Η διαφοροποίηση των πληθωριστικών τάσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θεωρείται μέρος της ευρύτερης προσαρμογής των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών, αλλά θα ήταν χαμηλότερο το κόστος εάν αυτή η προσαρμογή επιτυγχανόταν με θετικό πληθωρισμό σε όλο το εύρος της Ευρωζώνης», τονίζει ο ΟΟΣΑ. Παράλληλα όμως, αναφέρεται σε βελτίωση των συνθηκών στα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα σε συνδυασμό με την εξομάλυνση των συνθηκών στις αγορές.

Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η Ιαπωνία, μολονότι η αύξηση του φόρου κατανάλωσης που θα ισχύσει από τις αρχές Απριλίου αναμένεται να επηρεάσει τους ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας. Ομως, τέτοιας φύσεως μέτρα είναι απαραίτητα για τη δημοσιονομική προσαρμογή που προωθεί η κυβέρνηση του Σένζο Αμπε. Πάντως, παρά τον προβληματισμό που προκλήθηκε από την προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας αυτή τη Δευτέρα, ο ΟΟΣΑ διαβλέπει την απαλλαγή της οικονομίας από τον αποπληθωρισμό. Ανομοιομορφία αναμένεται, επίσης, στη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη των οικονομιών του αναδυόμενου κόσμου. Οπως έδειξε η αναταραχή στις διεθνείς αγορές τον Ιανουάριο, ορισμένες χώρες του αναδυόμενου κόσμου όπως η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Ινδία είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη μαζική φυγή των επενδυτών λόγω αδυναμιών στο εσωτερικό των οικονομιών τους. Τέλος, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως ορισμένοι κίνδυνοι που είχαν αναφερθεί στην έκθεση του Νοεμβρίου έχουν εξαλειφθεί σήμερα, ξεχωρίζοντας την υποχώρηση αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών του Κογκρέσου για τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή