Αδεια λειτουργίας σε πέντε ιδιωτικές τράπεζες στην κινεζική αγορά

Αδεια λειτουργίας σε πέντε ιδιωτικές τράπεζες στην κινεζική αγορά

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ιδιωτικές τράπεζες θ’ αρχίσουν να λειτουργούν στην Κίνα στο προσεχές μέλλον ανακοίνωσαν χθες οι κινεζικές αρχές, δίνοντας το σήμα ότι η μεταρρύθμιση της κινεζικής οικονομίας, και ειδικότερα του χρηματοπιστωτικού τομέα, προχωράει πολύ ταχύτερα απ’ όσο περίμεναν οι επενδυτές. Πέρυσι η κινεζική ηγεσία δεσμεύτηκε να μεταρρυθμίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ώστε στο μέλλον να μη βασίζεται τόσο πολύ στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, αλλά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στην κατανάλωση. Μιλώντας χθες στο Πεκίνο ο πρόεδρος της κανονιστικής αρχής των κινεζικών τραπεζών, Σανγκ Φουλίν, δήλωσε ότι έχουν επιλεγεί δέκα ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες θα επιτραπεί να χρηματοδοτήσουν τις νέες ιδιωτικές τράπεζες που θ’ ανοίξουν στη Σαγκάη και την Τιανγόν και στις επαρχίες Γουαντόνγκ και Ζεγιάνγκ. Η ανακοίνωση αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη, δεδομένου ότι κανένας δεν περίμενε τόσο γρήγορα μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση όσο είναι το άνοιγμα της τραπεζικής βιομηχανίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι νέες τράπεζες που θα ανοίξουν στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες που υπόκεινται οι μεγάλες κρατικές κινεζικές τράπεζες, ωστόσο πιστεύεται ότι θα ενθαρρυνθούν να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις μικρές και μεσαίες κινεζικές επιχειρήσεις.

Δέκα επενδυτές

Μεταξύ των δέκα ιδιωτικών εταιρειών που θα τους επιτραπεί να επενδύσουν στις νέες τράπεζες περιλαμβάνονται μεγάλες κινεζικές εταιρείες όπως οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και Tencent, η μικρή ιδιωτική αεροπορική εταιρεία JuneJao, η Fosun, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της Κίνας με δραστηριότητες στη βιομηχανία, τη φαρμακοβιομηχανία, τις επενδύσεις και τη διαχείριση κεφαλαίων και η Chint Electrics, η οποία κατασκευάζει ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, μεταδίδουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κανονιστικής αρχής της τραπεζικής βιομηχανίας, κάθε μία από τις ιδιωτικές τράπεζες θα πρέπει να προσελκύσει τουλάχιστον δύο ιδιώτες επενδυτές, ενώ η έναρξη της λειτουργίας τους θα γίνει όταν «ωριμάσουν» οι συνθήκες, είπε ο κ. Σανγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του επίσημου κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, σήμερα οι ιδιωτικές επενδύσεις ανέρχονται περίπου στο 11%-12% των συνολικών κεφαλαίων της κινεζικής τραπεζικής βιομηχανίας.

Απελευθέρωση επιτοκίων

Ενα δεύτερο, επίσης σημαντικό, σημάδι αλλαγής είναι ότι εντός της επόμενης διετίας θ’ αρθεί το ανώτατο όριο στα επιτόκια καταθέσεων, όπως ανακοίνωσε χθες ο Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης, Ζου Ξιαοτσουάν. Ουσιαστικά, η κινεζική ηγεσία θα κάνει το τελευταίο βήμα που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των επιτοκίων καταθέσεων. «Η απελευθέρωση των επιτοκίων καταθέσεων σίγουρα βρίσκεται στην ατζέντα μας. Είναι εξαιρετικά πιθανό να υλοποιηθεί σε ένα με δύο χρόνια», δήλωσε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας. Η αλήθεια είναι ότι η απελευθέρωση των τραπεζικών επιτοκίων έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό τα προηγούμενα χρόνια, απλώς αυτό έγινε μέσω του σκιώδους τραπεζικού τομέα. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτή την αγορά έχουν καταργήσει στην πράξη εδώ και ορισμένα χρόνια το ανώτατο όριο του επιτοκίου 3,3% για καταθέσεις που επιτρέπει η κινεζική νομοθεσία, προσφέροντας σημαντικά υψηλότερα επιτόκια στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν καταθέσεις. Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε κάποιο βαθμό οι κινεζικές κρατικές τράπεζες, και μέσω αυτών η κινεζική κυβέρνηση, έχουν χάσει τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξαιτίας της άνθησης του σκιώδους τραπεζικού συστήματος τα προηγούμενα χρόνια.

Ο νέος Κινέζος πρόεδρος Ξι Τζινπίνγκ προωθεί από πέρυσι τις ριζικότερες μεταρρυθμίσεις από την εποχή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με στόχο τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων. Η απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, ωστόσο το ερώτημα είναι αν η κινεζική ηγεσία θα καταφέρει ν’ αλλάξει τη δομή της οικονομίας χωρίς να ρισκάρει απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στους εμπορικούς εταίρους της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή