EKT: Περισσότερη διαφάνεια υπόσχεται ο Πέτερ Πράετ

EKT: Περισσότερη διαφάνεια υπόσχεται ο Πέτερ Πράετ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι κοντά στη λήψη απόφασης, αν θα δημοσιοποιεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων της για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Πέτερ Πράετ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών θα ευθυγράμμιζε την ΕΚΤ με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, σημειώνει το δημοσίευμα. Προσθέτει, όμως, ότι μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε πλήρη μεταστροφή της θέσης της ΕΚΤ, η οποία απέφευγε να αποκαλύπτει τι ψήφισε το κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, φοβούμενη ότι με τον τρόπο αυτό θα ασκείτο πίεση στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου να ενεργούν με βάση εθνικά συμφέροντα.

«Οι απόψεις έχουν αλλάξει ριζικά στην ΕΚΤ… Δεν έχει αποφασισθεί, αλλά εξετάζουμε διεξοδικά τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο κ. Πράετ, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Έως πρόσφατα, η ΕΚΤ απέφευγε να ακολουθήσει τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, που δημοσιεύουν πρακτικά των συνεδριάσεων για τη χάραξη των πολιτικών τους, υποστηρίζοντας ότι η συνέντευξη τύπου που δίνει κάθε μήνα ο Πρόεδρός της – για να εξηγήσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής – είναι επαρκής και δεν χρειάζεται η δημοσιοποίηση των συζητήσεων στο διοικητικό συμβούλιό της. Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει κατηγορηθεί για έλλειψη διαφάνειας, εξ αιτίας της άρνησής της να ανακοινώνει τα πρακτικά.

«Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την επικοινωνία του Μάριο Ντράγκι με τη συνέντευξη τύπου», δήλωσε ο κ. Πράετ.

Η ΕΚΤ αναμενόταν να ανακοινώσει στο τέλος του 2013 λεπτομέρειες για τον τρόπο παρουσίασης των πρακτικών της, αλλά το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει ξεπερασθεί. Ωστόσο, τα σχόλια του κ. Πράετ δείχνουν ότι τώρα διαμορφώνεται στήριξη για τη δημοσιοποίηση των συζητήσεων του διοικητικού συμβουλίου.

Ο κ. Πράετ δήλωσε ότι μία από τις λεπτομέρειες, που ακόμη συζητείται, είναι ο χειρισμός που πρέπει να γίνει σχετικά με την πρόταση που ο ίδιος υποβάλει στην αρχή κάθε συνεδρίασης για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Εάν η πρόταση, με βάση την οποία γίνεται η συζήτηση στις συνεδριάσεις, καταψηφιζόταν, αυτό θα σήμαινε ότι θα καταψηφιζόταν και ένα βασικό μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου.

«Θεωρώ ότι τα πρακτικά θα μας βοηθήσουν πολύ να εξηγήσουμε τις συζητήσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Νομίζω ότι το διοικητικό συμβούλιο το αναγνωρίζει αυτό τώρα. Οι συζητήσεις στο συμβούλιο είναι πολύ γόνιμες», δήλωσε ο κ. Πράετ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή