ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Απελευθέρωση των επιτοκίων τραπεζικών καταθέσεων, την επόμενη διετία

kina-apeleytherosi-ton-epitokion-trapezikon-katatheseon-tin-epomeni-dietia-2011491

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Ζου Ξιάο Τσουάν προανήγγειλε την απελευθέρωση των επιτοκίων καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας την επόμενη διετία, μία κίνηση που θα οδηγήσει τα πιστωτικά ιδρύματα να ανταγωνίζονται για την προσέλκυση πελατών με την προσφορά των καλύτερων όρων.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι «η απελευθέρωση των επιτοκίων καταθέσεων είναι στην ατζέντα μας», προσθέτοντας: «Προσωπικά, νομίζω ότι αυτή είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθεί σε ένα ή δύο χρόνια». Η δήλωση του κ. Ζου θέτει ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα στη θέση προηγούμενων ασαφών σχετικών υποσχέσεων των Κινέζων ηγετών . Αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι το μέτρο αυτό, που ανακοινώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, θα είναι προς όφελος των απλών Κινέζων αποταμιευτών και θα κάνει τις τράπεζες να αξιολογούν τον κίνδυνο πιο προσεκτικά και να χορηγούν δάνεια σε ιδιωτικές εταιρείες που διαμαρτύρονται ότι τις αγνοούν τα μεγαλύτερα κινεζικά πιστωτικά ιδρύματα.

Η σταδιακή απελευθέρωση των επιτοκίων στην Κίνα αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης απελευθέρωσης των οικονομικών πολιτικών της, περιλαμβανομένης της διαμόρφωσης της ισοτιμίας του νομίσματός της (γουάν) σε μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά και περισσότερων επενδύσεων στη χώρα από ξένους. Σήμερα, η κεντρική τράπεζα θέτει ένα ανώτατο όριο στα επιτόκια που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες στους καταθέτες τους, αφήνοντας τα κινέζικα νοικοκυριά με χαμηλές αποδόσεις, καθώς τα επιτόκια συχνά είναι χαμηλότερα από τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σήμερα περί το 2,5%, ενώ το επιτόκιο για κατάθεση ενός έτους δεν μπορεί να υπερβεί το 3,3% – επίπεδο που σπάνια φθάνουν οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες.

Με φθηνές πηγές χρηματοδότησης, οι μεγάλες κρατικές τράπεζες διοχετεύουν φθηνά δάνεια σε κρατικές εταιρείες, δίνοντας σε αυτές ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό τους με τις ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες και τους ξένους ανταγωνιστές. Το περασμένο καλοκαίρι, η Κίνα κατάργησε τους ελέγχους στα επιτόκια χορηγήσεων, αν και οι δανειολήπτες δηλώνουν ότι αυτό δεν έκανε μεγάλη διαφορά στις πρακτικές των τραπεζών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)