Η τεχνολογία απειλεί 1 στις 2 θέσεις εργασίας

Η τεχνολογία απειλεί 1 στις 2 θέσεις εργασίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος χρειάζεται μια στρατιά δικηγόρων, όταν τη δουλειά μπορούν να διεκπεραιώσουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές; Προσφάτως ο δικηγόρος Γουίλιαμ Γκριν συμμετείχε σε υπόθεση, στην οποία έπρεπε να επεξεργαστεί 1,3 εκατομμύρια έγγραφα. Μαζί με συνεργάτες του έδωσαν τα αναγκαία στοιχεία σε ένα έξυπνο πρόγραμμα του υπολογιστή τους και με τη χρήση αλγορίθμων μελέτησαν με κριτήριο τη συνάφειά τους μόνον το 2,3% των εγγράφων. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει στους χώρους εργασίας στις ΗΠΑ, προσφέροντας εργαλεία για τη μίμηση των λογικών διεργασιών του ανθρώπου. Λόγου χάριν, οι αλγόριθμοι μπορούν να «μάθουν» από προηγούμενα παραδείγματα και να απαλλάξουν τους μηχανικούς από το να πληκτρολογούν την κάθε εντολή.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα τεχνολογικά επιτεύγματα σε συνδυασμό με τα ρομπότ αυξάνουν τις πιθανότητες το 50% των εργαζομένων στις ΗΠΑ να αντικατασταθούν από μηχανές τα επόμενα 10-20 χρόνια. «Τέτοιες μεταβολές συνέβαιναν πάντοτε, απλώς σήμερα η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και ενδεχομένως να επηρεάσει μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων», παρατηρεί ένας από τους ερευνητές της Οξφόρδης, ο Καρλ Μπένεντικτ Φρέι. Οι Η/Υ και τα ρομπότ αντικαθιστούν εργασίες, όπου μπορούν να δοθούν βήμα-βήμα οι οδηγίες για την εκτέλεσή τους. Αυτό σημαίνει εξάλειψη ποικίλων ειδικοτήτων από υπαλλήλους γραφείου και ταξιδιωτικούς πράκτορες, καθώς και πολλούς άλλους μέσα σε μία γενιά και μόνον.

Σήμερα τα αυτοκινούμενα ρομπότ TUG χρησιμοποιούνται σε 140 νοσοκομεία στις ΗΠΑ για τη μεταφορά γευμάτων, φαρμάκων και κλινοσκεπασμάτων. «Οι εργοδότες δεν θα αντικαταστήσουν μεμιάς τους εργαζόμενους με υπολογιστές, απλώς επειδή αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό», προσθέτει ο κ. Φρέι. «Ισως οικονομικά να είναι ασύμφορη η αντικατάσταση, ενώ σε πολλές θέσεις θα είναι προτιμότερη η διαπροσωπική επαφή. Απέχουμε πολλές δεκαετίες από το να μπορέσουν οι υπολογιστές να λύσουν προβλήματα, όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος». Πάντα, άλλωστε, θα υπάρχουν επαγγέλματα, «που προϋποθέτουν φαντασία, δημιουργικότητα, ευελιξία, συνθετική και κριτική ικανότητα», σημειώνει τέλος ο Αντριου Νγκ, συνιδρυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πανεπιστημιακών μαθημάτων, Coursera.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή