«Οι ειδικοί φόροι βλάπτουν σοβαρά οικονομία και υγεία»

«Οι ειδικοί φόροι βλάπτουν σοβαρά οικονομία και υγεία»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιζήμιοι για την οικονομία και αναποτελεσματικοί στην προστασία της δημόσιας υγείας αποδεικνύονται οι φόροι που επιβάλλουν τα τελευταία χρόνια πολλές κυβερνήσεις σε προϊόντα θεωρούμενα βλαβερά για την υγεία. Το συμπέρασμα προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Ινστιτούτου Molinari, σύμφωνα με την οποία η ειδική φορολογία αυτού του είδους εξωθεί τους καταναλωτές σε εναλλακτικά προϊόντα χαμηλότερου κόστους ή τους οδηγεί σε διασυνοριακές αγορές. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνον να επιβαρύνεται περαιτέρω η δημόσια υγεία, αλλά και να ενθαρρύνονται το λαθρεμπόριο και η μαύρη αγορά.

Η έκθεση καταρρίπτει σε μεγάλο βαθμό το επιχείρημα του «κοινωνικού κοστους», τον ισχυρισμό, δηλαδή, πως η κατανάλωση ορισμένων επιβλαβών προϊόντων οδηγεί σε αύξηση συγκεκριμένων ασθενειών που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορολογουμένους κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ. Οπως τονίζει, αν υποθέσουμε πως αρκετοί από αυτούς που εγκαταλείπουν τις επιβλαβείς για την υγεία τους καταναλωτικές συνήθειες ζουν τελικά περισσότερο, τότε θα επιβαρύνουν περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία και τα συστήματα υγείας, εμποδίζοντας τη δημοσιονομική εξυγίανση που θεωρητικά θα προέκυπτε με την ειδική φορολογία. Παραπέμπει, άλλωστε, στον φόρο στα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που επεβλήθη στη Δανία, με αποτέλεσμα να στραφούν οι καταναλωτές σε διασυνοριακές αγορές ή σε φθηνότερα προϊόντα, και στον ειδικό φόρο στο αλκοόλ, που έστρεψε τους καταναλωτές σε προϊόντα με χαμηλότερη φορολόγηση, καθώς και στον ειδικό φόρο στον καπνό, που είχε ως αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερα προϊόντα καπνού αλλά και την ανάπτυξη της «μαύρης αγοράς», του παράνομου εμπορίου και του λαθρεμπορίου.

Τονίζει πως είναι γνωστή η σχέση της υπερφορολόγησης και της αύξησης του παράνομου εμπορίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή