Ρεκόρ φθηνού δανεισμού για την Ιρλανδία

Ρεκόρ φθηνού δανεισμού για την Ιρλανδία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας υποχώρησε χθες στη δευτερογενή αγορά στο 3%, το χαμηλότερο επίπεδο από την ίδρυση της Ευρωζώνης και παράλληλα η Ιρλανδία κατάφερε να δανειστεί 1 δισ. ευρώ μέσω δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,96%. Εκτός από τα ιρλανδικά ομόλογα και τα επιτόκια δανεισμού της υπόλοιπης «περιφέρειας» ακολουθούν πτωτική πορεία, δείγμα ότι η οξεία φάση της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης έχει περάσει, ενώ ούτε η κρίση της Ουκρανίας φαίνεται ικανή να την αναζωπυρώσει.

Η πτωτική πορεία των επιτοκίων δανεισμού των χωρών που εφαρμόζουν Μνημόνιο επιταχύνθηκε στις αρχές Ιανουαρίου χάρη στην επιτυχημένη έξοδο της Ιρλανδίας στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον Δεκέμβριο. Η τάση συνεχίζεται μέχρι σήμερα διότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ποντάρουν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χάρη στην ύπαρξη χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ και η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές προκάλεσε φυγή των επενδυτών προς την ευρωπαϊκή περιφέρεια σε αναζήτηση υψηλότερων επιτοκίων. Η πρώτη προγραμματισμένη δημοπράτηση δεκαετών ομολόγων της Ιρλανδίας μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο εδραίωσε τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Η ζήτηση για το δεκαετές ομόλογο ήταν 2,9 φορές υψηλότερη από την προσφορά, ενώ οι αγοραστές προήλθαν από ευρύ φάσμα επενδυτών, περιλαμβανομένων συνταξιοδοτικών Ταμείων και ασφαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι τείνουν να διακρατούν τα ομόλογα περισσότερο απ’ ό,τι οι τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. Την ίδια ώρα το επιτόκιο για το ιταλικό δεκαετές ομόλογο υποχωρούσε στο 3,43%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005 και το επιτόκιο του ισπανικού δεκαετούς υποχωρούσε στο 3,38%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006. Το επιτόκιο των πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησε χθες στο 4,61% και του ελληνικού στο 7,17%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Η υποχώρηση των επιτοκίων της περιφέρειας είναι ακόμη σημαντικότερη, διότι συμπίπτει με την υποχώρηση και των γερμανικών επιτοκίων καθώς οι επενδυτές αναζητούν και ασφαλή καταφύγια από την κρίση της Ουκρανίας.

Υποχώρηση ΑΕΠ

Ακόμη και η αναπάντεχη και έντονη υποχώρηση του ιρλανδικού ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2013 δεν στάθηκε ικανή να περιορίσει την όρεξη των επενδυτών για τα ιρλανδικά ομόλογα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ιρλανδική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 2,3% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο, καταπλήσσοντας τους αναλυτές που περίμεναν αύξηση κατά 1%. Κύρια αιτία για τη μείωση του ΑΕΠ ήταν η υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής. Παράλληλα, οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες των Ιρλανδών μειώθηκαν κατά 0,6% το δ΄ τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, συνολικά το 2013 το ιρλανδικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,3%. Παράλληλα, υπάρχει αντιστροφή τάσης των προηγούμενων χρόνων, με τις ιρλανδικές εισαγωγές να είναι περισσότερες από τις εξαγωγές το 2013. Οι καθαρές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,02 δισ. ευρώ και αυτή η πτώση, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της εσωτερικής ζήτησης κατά 0,1% το 2013, οδήγησε στη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν το 2013 κατά 4,2% σε σχέση με το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή