Μπενουά Κερέ: Η αύξηση του πληθωρισμού θα μειώνει τα πραγματικά επιτόκια για τους δανειολήπτες

Μπενουά Κερέ: Η αύξηση του πληθωρισμού θα μειώνει τα πραγματικά επιτόκια για τους δανειολήπτες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική επιτοκίων που έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια (σ.σ.: μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού) για τους δανειζόμενους πρέπει να μειώνονται καθώς θα αυξάνεται ο πληθωρισμός, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της κ. Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ενεργήσει εάν δεν συμβεί αυτό.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξάνεται προς το 2% στον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεών μας (σ.σ.: έως το 2016)», αναφέρεται στο γραπτό κείμενο ομιλίας του κ. Κερέ στο Παρίσι, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια για τους δανειολήπτες θα μειώνονται καθώς θα αυξάνεται ο πληθωρισμός. Και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε, εάν δεν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο».

Ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένει ότι ο έλεγχος της ευρωστίας των τραπεζών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ θα οδηγήσει σε διορθωτικά μέτρα για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

«Κοιτάζοντας στο μέλλον, αναμένω ότι η σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα θα επιταχύνει την ανάπτυξη εναλλακτικής χρηματοδότησης από την κεφαλαιαγορά, ιδιαίτερα για τις μικρότερες επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Κερέ, προσθέτοντας: «Ήδη, βλέπουμε αυτό να πραγματοποιείται σε κάποιους τομείς – για παράδειγμα, το σχέδιο των "μικρών ομολόγων" (mini bonds) στην Ιταλία – και μέσα από πρωτοβουλίες, που στηρίζει η ΕΚΤ, για να αναζωογονήσει τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων που βασίζονται σε περιουσιακά στοιχεία (ABS markets)».

Ο κ. Κερέ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης (SRM) των τραπεζών στην Ευρώπη. «Εάν αποτύχουμε να συστήσουμε τον SRM και τον SRF (το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης), η εκκαθάριση των τραπεζών θα παραμείνει εθνική υπόθεση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευθυγράμμιση των αρμοδιοτήτων και την εδραίωση του δεσμού μεταξύ των τραπεζών και των κρατών», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή