Ο κίνδυνος εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει μειωθεί

Ο κίνδυνος εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει μειωθεί

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ε.Ε. έχει ξαφνικά μειωθεί σημαντικά. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ, ουσιαστικά απέκλεισε την προοπτική του σχετικού δημοψηφίσματος σε περίπτωση ανάδειξής του σε νικητή των εκλογών και πρωθυπουργό το 2015. Οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να αποσπάσουν ισχυρή πλειοψηφία στις γενικές εκλογές και στη συνέχεια να έχουν μια αρνητική απάντηση στο ερώτημα «Μέσα ή Εξω» για να επιτρέψουν στη Βρετανία να φύγει πριν από το 2020.

Αυτά είναι καλά νέα για τον επιχειρηματικό κόσμο: ένα δημοψήφισμα έπειτα από μια λαϊκίστικη προεκλογική εκστρατεία μπορεί εύκολα να φέρει το «λάθος» αποτέλεσμα. Στην περίπτωση ενός «Οχι» η Βρετανία θα διατρέξει τον κίνδυνο να χάσει την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. με την οποία διεξάγει σχεδόν το 50% του εμπορίου της. Θα προκαλέσει, άλλωστε, μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Οποιος κι αν είναι πρωθυπουργός τότε θα αναγκασθεί να παραιτηθεί και μάλλον να αντικατασταθεί από κάποιον επίμονο ευρωσκεπτικιστή. Και στο μεταξύ, θα πλήττονται οικονομία και επιχειρήσεις. Οι προτεραιότητες του Μίλιμπαντ για την αναμόρφωση της Ε.Ε. με την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και την αποκέντρωση των εξουσιών είναι υπέρ των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η στάση των Εργατικών είναι καλή για τη δημοκρατία. Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων είναι δημοκρατική διαδικασία, όταν εξετάζεται μια μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση ή όταν το θέλει ο κόσμος. Οι όροι αυτοί δεν πληρούνται σήμερα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Μολονότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι δηλώνουν πράγματι πως θα ήθελαν ένα δημοψήφισμα, η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. δεν βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων τους. Και δεν υπάρχουν σχέδια για μια μείζονα αλλαγή των Συνθήκης που θα διαφοροποιούσε τη σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες. Επομένως ο Μίλιμπαντ νομιμοποιείται να χαρακτηρίζει «αυθαίρετη» την ημερομηνία που έχει ορίσει ο Κάμερον για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δηλαδή το 2017.

Ο Μίλιμπαντ, αντιθέτως, υπόσχεται δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. μόνον αν μεσολαβήσει μεταβίβαση εξουσιών από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες. Τονίζει, επίσης, σωστά πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στη διάρκεια της επόμενης Βουλής, της οποίας η θητεία θα διαρκεί από το 2015 ώς το 2020. Δεν υπάρχει και πολλή διάθεση ούτε στη Βρετανία ούτε στη Γαλλία για αλλαγές στη Συνθήκη ικανές να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών.

Αντιθέτως ένα δημοψήφισμα βάσει του χρονοδιαγράμματος του Κάμερον θα αποτελούσε παρωδία της δημοκρατίας, καθώς δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. Και στο μεταξύ, μπορεί να είναι ακόμη αβέβαιο το μέλλον της Ευρωζώνης. Ετσι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Η απόφαση του Μίλιμπαντ ουσιαστικά να αποκλείσει ένα δημοψήφισμα πριν από το 2020 είναι επίσης συνετή από την οπτική γωνία των συντρόφων του στο κόμμα. Αν είχε δεσμευθεί με την υπόσχεση του Κάμερον, οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. το 2017 και ο ίδιος θα κατέληγε να είναι πρωθυπουργός δύο ετών με μια θητεία γεμάτη προβλήματα με την Ευρώπη. Ασφαλώς οι Συντηρητικοί ευελπιστούν να αποσπάσουν ψήφους από τους Εργατικούς, με το επιχείρημα ότι ο Μίλιμπαντ αρνείται στον κόσμο το δικαίωμα της επιλογής. Μια τέτοια στρατηγική, όμως, μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι αν το εκλογικό σώμα εκτιμήσει ότι οι Συντηρητικοί έχουν έμμονη ιδέα με ένα θέμα που δεν είναι της προτεραιότητάς τους.

Στο μεταξύ, όσον αφορά το θέμα της παραμονής ή αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., το Εργατικό Κόμμα έχει εναρμονισθεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που είναι εταίροι του Κάμερον στον κυβερνητικό συνασπισμό. Προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά του για το δημοψήφισμα, ο Κάμερον πρέπει να αποσπάσει άνετη πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές, ενώ προς το παρόν έχει ένα οριακό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν έχει πλήρως απομακρυνθεί. Αν δεν διεξαχθεί δημοψήφισμα πριν από το 2020, το ζήτημα δεν πρόκειται να εξαφανισθεί. Οταν και αν επιστρέψουν οι Συντηρητικοί στην εξουσία, θα το επαναφέρουν. Ο κίνδυνος, πάντως, μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει μειωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή