Οι χρεοκοπίες εταιρειών στην Κίνα δεν απειλούν την οικονομία της

Οι χρεοκοπίες εταιρειών στην Κίνα δεν απειλούν την οικονομία της

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω εντεινόμενης φημολογίας πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, μίλησε για τις «μεγάλες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Προειδοποίησε, όμως, παράλληλα και για τις επικείμενες χρεοκοπίες κινεζικών επιχειρήσεων μετά εκείνη της εταιρείας φωτοβολταϊκών Shanghai Chaori Solar Energy Science and Technology, που την περασμένη Παρασκευή δεν μπόρεσε να αποπληρώσει πενταετές ομόλογό της.

«Δεν μας αρέσει να βλέπουμε πτωχεύσεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά μερικές περιπτώσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν», τόνισε ο κ. Λι και προσέθεσε πως οι κινεζικές αρχές πρέπει να «ενισχύσουν την εποπτεία και να διευθετούν τα προβλήματα εγκαίρως, ώστε να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξει συστημικός κίνδυνος». Από πλευράς των εμπειρογνωμόνων της αγοράς, η πρώτη πτώχευση κινεζικής επιχείρησης αντιμετωπίστηκε ως ένδειξη πως το κινεζικό κράτος θα επιβάλει περισσότερη πειθαρχία στην κινεζική αγορά διαρρηγνύοντας την παράδοση που θέλει τα εταιρικά ομόλογα να έχουν τη σιωπηρή εγγύηση του κινεζικού κράτους με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η άτυπη αυτή εγγύηση του κινεζικού κράτους είχε ως αποτέλεσμα την ιλιγγιώδη αύξηση των εταιρικών ομολόγων στην Κίνα. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Thomson Reuters επί 945 εισηγμένων επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους, πλην του χρηματοπιστωτικού, στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Σεπτέμβριο του 2013, το εταιρικό χρέος στην Κίνα διογκώθηκε κατά περισσότερο από 260% φθάνοντας στα 4,74 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 777,3 δισ. δολαρίων. Σε ό,τι αφορά την πτωχεύσασα Shanghai Chaori Solar Energy Science and Technology, μόλις που είχε αποφύγει την πτώχευση τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, όταν οι τράπεζες συμφώνησαν να αναβάλουν τα αιτήματά τους για την πληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων δίνοντας, έτσι, στην Chaori τη δυνατότητα να αποπληρώσει τους τόκους των ομολόγων της.

Σε ό,τι αφορά τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ο κ. Λι τόνισε πως το Πεκίνο σκοπεύει να δεχθεί χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, ενώ παράλληλα θα προωθεί μεταρρυθμίσεις με στόχο τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης σε βάθος χρόνου. Δεσμεύθηκε, ωστόσο, πως το Πεκίνο δεν θα αφήσει την κατάσταση να ξεφύγει εκτός ελέγχου, τονίζοντας πως «έχουμε την ικανότητα και όλα τα αναγκαία μέσα για να διασφαλίσουμε πως η ανάπτυξη θα παραμείνει φέτος εντός ενός λογικού φάσματος». Σημειωτέον ότι ο στόχος που έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση για το τρέχον έτος είναι αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 7,5%, μετά την ανάπτυξη 7,7% που σημείωσε το περασμένο οικονομικό έτος.

Ανησυχία για εξαγωγές

Οι υποσχέσεις του Κινέζου πρωθυπουργού ότι οι Αρχές έχουν τον έλεγχο της κινεζικής οικονομίας και δεν θα την αφήσουν να διολισθήσει, αντανακλούν τον προβληματισμό για την επιβράδυνσή της. Παρά την πρόθεση της κινεζικής ηγεσίας να αλλάξει τον προσανατολισμό της οικονομίας στρέφοντάς την στην εγχώρια κατανάλωση και περιορίζοντας την εξάρτησή της από τις εξαγωγές, η πλέον ανησυχητική από τις εξελίξεις είναι η αιφνιδιαστική «βουτιά» κατά 18% που σημείωσαν οι εξαγωγές της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Συνεπακόλουθη επίπτωση στο εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας ήταν η αντιστροφή του πλεονάσματος σε έλλειμμα και μάλιστα ύψους 14 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, επιβραδύνθηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου στο 8,6% από το 9,7% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται αισθητά των προβλέψεων, καθώς η μέση πρόβλεψη μιλούσε για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 9,5%. Ανάλογα αισθητή ήταν η επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων, που αυξήθηκαν κατά 11,8%, ενώ τον Δεκέμβριο είχαν εκτιναχθεί κατά 13,1% και οι προβλέψεις μιλούσαν για νέα σημαντική άνοδο κατά 13,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή