Εκτοξεύθηκαν στα 6,4 δισ. ευρώ τα κέρδη της Bundesbank το 2013

Εκτοξεύθηκαν στα 6,4 δισ. ευρώ τα κέρδη της Bundesbank το 2013

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλασίασε η Bundesbank, η γερμανική κεντρική τράπεζα, τα κέρδη της μέσα στο 2013, τα οποία και μεταβίβασε στα ταμεία του ομοσπονδιακού κράτους της χώρας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ίδιας της τράπεζας. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, επισήμανε ότι αυτή η μεγάλη αύξηση των κερδών στα 6,4 δισ. ευρώ από τα 664 εκατ. ευρώ το 2012 αποδίδεται στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα άφησε πέρυσι αμετάβλητες τις προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο. Σημείωσε, επίσης, ότι τα υψηλά κέρδη της Bundesbank επιτεύχθηκαν παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο παρέμειναν στα 14,4 δισ. ευρώ το 2013, αν και ένα χρόνο πριν είχαν διπλασιαστεί από την τότε κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Λόγω του ιστορικά χαμηλού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,25%, τα έσοδα από τόκους της Bundesbank υποχώρησαν το 2013 στα 7,3 δισ. ευρώ από τα 11 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Οπως επισήμανε η Bundesbank, η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2013 αποτέλεσε το κύριο αίτιο για τη μείωση των εσόδων της από τόκους. Μάλιστα, ο κ. Βάιντμαν εξέφρασε την ανησυχία του για την κερδοφορία της Bundesbank μέσα στο 2014.

Εξωτερικοί παράγοντες παροτρύνουν τους υπευθύνους για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη να υιοθετήσουν περισσότερα μέτρα, ώστε να στηρίξουν την εύθραυστη ανάπτυξη των «18». Μια αύξηση των επιτοκίων θα σήμαινε, αντίθετα, σκλήρυνση της γραμμής της ΕΚΤ ενόσω επικρατούν έντονες αντιπληθωριστικές τάσεις εντός Ευρωζώνης. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ολιβιέ Μπλανσάρ, δήλωσε ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι ορατός στην Ευρωζώνη. Η πτώση των τιμών σε επίπεδα χαμηλότερα όχι μόνο του 2%, που είναι το πλαφόν για την Ευρωζώνη, αλλά και του 1%, αντανακλά τη βαθιά εξασθένηση της ζήτησης, ένα φαινόμενο που συνδέεται με την άνοδο-ρεκόρ της ανεργίας στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά, η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, είναι περισσότερο εκτεθειμένη στις αποφάσεις της ΕΚΤ, ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης χρέους όταν χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έπρεπε να ολοκληρώσουν ένα επίπονο έργο μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες τους. Xθες, ο πρόεδρος της Bundesbank αναγνώρισε πως οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση έχουν σήμερα παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή των οικονομιών τους. «Μόνο με μεγάλες και συστηματικές προσπάθειες θα επιτευχθεί μια διαρκής λύση στην κρίση», τόνισε ο κ. Βάιντμαν. H Βundesbank εκτιμά πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στη Γερμανία θα επιταχυνθούν μέσα στο 2014 και το 2015, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης. Τόνισε, δε, ότι η εγχώρια ζήτηση θα διαδραματίσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας λόγω της χαμηλής ανεργίας και της ενίσχυσης των μισθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή