Αύξηση επιτοκίων στη Νέα Ζηλανδία ύστερα από τρία χρόνια, στο 2,75%

Αύξηση επιτοκίων στη Νέα Ζηλανδία ύστερα από τρία χρόνια, στο 2,75%

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη από τις ανεπτυγμένες χώρες, η οποία –μετά την ακινησία τριών ετών– προβαίνει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου από το 2,5% στο 2,75%, ύστερα από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να ανακόψει σταδιακά το πρόγραμμα της αγοράς τίτλων. Στη Νέα Ζηλανδία παρατηρείται αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κυρίως εξαιτίας της ενίσχυσης των εξαγωγών σε γαλακτοκομικά προϊόντα και της ακμής των οικοδομικών εργασιών. Με την αύξηση των επιτοκίων η μικρή νεοζηλανδική οικονομία των 170 δισ. δολαρίων δημιουργεί προηγούμενο και διαδραματίζει ρόλο πρωτοπόρου στη διεθνή οικονομική σκηνή.

Την ίδια περίοδο, οι κεντρικοί τραπεζίτες στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου διερευνούν μια βραδεία έξοδο από την εποχή της ιδιαζόντως χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Από τη δική τους πλευρά, πάντως, η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν όλες δεσμευθεί να διατηρήσουν τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη. Εντούτοις, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επί ημερών του τέως προέδρου της, Μπεν Μπερνάνκι, και σήμερα επί της διαδόχου του Τζάνετ Γέλεν περιορίζει τις μηνιαίες αγορές τίτλων, οι οποίες αποτελούν κομβικό συστατικό της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Αντίστοιχα σκέφτονται και οι διοικητές πολλών κεντρικών τραπεζών στην Ασία, οι οποίοι σχεδιάζουν σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής ύστερα από χρόνια με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Η ίδια η Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας είχε διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 2,5% από τον Μάρτιο του 2011, ένα μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή Κράιστσερτς με 185 νεκρούς.

«Αν και ο πληθωρισμός διαγράφεται συγκρατημένος, οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται και αναμένεται να συνεχίσουν έτσι την προσεχή διετία», επισήμανε ο Γκρέμι Γουίλερ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας. «Σε αυτό το περιβάλλον, είναι σημαντικό οι τάσεις του πληθωρισμού να παραμείνουν υπό έλεγχο». Της Νέας Ζηλανδίας προηγήθηκαν, βέβαια, η Ινδονησία και η Ινδία, δύο αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων τους πέρυσι το καλοκαίρι. Ηταν η περίοδος κατά την οποία ο Μπεν Μπερνάνκι είχε απλώς προαναγγείλει ενδεχόμενη αναδίπλωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed και οι χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων είχαν πληγεί δραματικά. Κατά τους γνωρίζοντες, μετά τη Νέα Ζηλανδία το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμά της οι Φιλιππίνες, οι οποίες ίσως προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τους το δεύτερο τρίμηνο. Η κυβέρνηση της χώρας είδε να αυξάνεται η προσφορά χρήματος στην οικονομία κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, χάρις στις ζωηρές εισφορές κεφαλαίων και στα εμβάσματα των απανταχού εργαζομένων Φιλιππινέζων. Πάντως, όπως επισήμανε εν κατακλείδι σε έκθεσή της η τράπεζα HSBC, η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας φαίνεται να βρίσκεται στην απαρχή μιας περιόδου ευημερίας, κατά την οποία θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή