Το αγαπημένο νόμισμα των χάκερ και της μαφίας

Το αγαπημένο νόμισμα των χάκερ και της μαφίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε Bitcoin έχουν αποδεδειγμένα εξαφανιστεί από χάκερ από το 2009, καθώς το ψηφιακό νόμισμα φαίνεται να είναι στην κορυφή της λίστας των αντικειμένων ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το ποσό αυτό ενδέχεται να είναι διπλάσιο εάν τελικά κατοχυρωθεί πως τα ταμεία της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης του ψηφιακού νομίσματος MtGox άδειασαν από χάκερ, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί για θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο, το Bitcoin, ένα από τα δημοφιλέστερα ψηφιακά νομίσματα, έλκει επίσης τυχοδιώκτες και εγκληματίες λόγω της εκτόξευσης της ισοτιμίας του στη στρατόσφαιρα της ευκολίας στην ηλεκτρονική κλοπή συγκριτικά με το πραγματικό χρήμα και τη χρήση του σε παράνομες συναλλαγές.

Ενα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά μετά τη χρεοκοπία της MtGox, που διερευνάται από τις Αρχές, ήταν η κλοπή 896 Bitcoins αξίας 600.000 δολαρίων από την καναδική Flexcoin στις αρχές Μαρτίου, η οποία επίσης έχει παγώσει τη λειτουργία της. Ωστόσο, το κλείσιμο της MtGox, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης με έδρα το Τόκιο, αποτέλεσε το πρώτο συμβάν που κλόνισε την αξιοπιστία του ψηφιακού νομίσματος μετά την κλοπή 850.000 Bitcoins. Με βάση στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το πρακτορείο Reuters, προκύπτει ότι ακόμη και πριν από την κατάρρευση της MtGox είχε καταγραφεί η εξαφάνιση 730.000 Bitcoins από ηλεκτρονικές κλοπές, χάκερ, πληρωμές λύτρων μέσω Διαδικτύου και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Τα 730.000 Bitcoins, τα ψηφιακά νομίσματα που έχουν εξαφανιστεί τα ίχνη τους, αποτελούν το 6% του συνόλου που κυκλοφορούν. Σε αυτό το ποσοστό δεν συμπεριλαμβάνονται τα εκατοντάδες περιστατικά κλοπής που δεν έχουν αναφερθεί από ιδιώτες. Είναι προφανές πως το Bitcoin αποτελεί πόλο έλξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος είτε ως ψηφιακό νόμισμα για τη διεκπεραίωση συναλλαγών και είτε ως αντικείμενο κλοπής.

Ηλεκτρονικοί ιοί

Ερευνα των Πατ Λιτκ και Τζόε Στιούαρτ των Dell SecureWorks έδειξε ότι όσο ενισχυόταν η ισοτιμία του Bitcoin πέραν των 1.000 δολαρίων, τόσο αυξάνονταν οι ηλεκτρονικοί ιοί για την κλοπή του ψηφιακού νομίσματος από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των κατόχων τους. Από τους 140 τύπους λογισμικού που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, οι 100 δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο ενόσω το Bitcoin κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο έναντι του δολαρίου. Η δημιουργία ηλεκτρονικών ιών δεν είναι δύσκολη δουλειά, δηλώνει ο κ. Στιούαρτ στο Reuters. Ετσι αυξήθηκαν οι κλοπές από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των χρηστών ή ακόμη και τους λογαριασμούς σε πλατφόρμες διαπραγμάτευσης όπως η MtGox στο Τόκιο και η Flexcoin στον Καναδά. Με βάση τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι Τάιλερ Μουρ και Νίκολας Κριστίν, προκύπτει ότι από 40 ηλεκτρονικά ανταλλακτήρια τα 18 έχουν βάλει λουκέτο, με τους λογαριασμούς πελατών να έχουν «αφανιστεί» σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι πάντα λόγω ηλεκτρονικής απάτης. Εκτοτε έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά κλοπής από χάκερ. Οι εγκληματίες του Διαδικτύου έλκονται από το Bitcoin διότι μπορούν να διεκπεραιώνουν συναλλαγές χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτου. «Οι επιθέσεις στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, γνωστές και ως ανταλλακτήρια, δεν αντανακλούν καμία αδυναμία στο Bitcoin αυτό καθαυτό, αλλά τα ευάλωτα σημεία των ηλεκτρονικών συστημάτων», επισημαίνει ο Ραζ Σαμάνι, στέλεχος της εταιρείας ασφάλειας του Διαδικτύου McAfee της Intel.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή