Οι αγορές περιμένουν αύξηση επιτοκίων από τη Fed σύντομα

Οι αγορές περιμένουν αύξηση επιτοκίων από τη Fed σύντομα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλα με τη μείωση των αγορών ομολόγων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, είναι πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου σε λίγους μήνες, καθώς η ανεργία υποχωρεί σε επίπεδα που μπορούν να θεωρηθούν ανεκτά και η οικονομία φαίνεται να οδεύει προς υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Στο συμπέρασμα αυτό κατατείνουν οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι σε έρευνα του Ρόιτερς υπέδειξαν το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ως το πιθανότερο χρονικό διάστημα για να αποφασίσει η Fed την αύξηση των επιτοκίων.

Οπως ανέφεραν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη σχετική δημοσκόπηση, η Fed περιόρισε τα επιτόκια του δολαρίου σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τον Δεκέμβριο του 2008 και επανειλημμένως δεσμεύθηκε να τα διατηρήσει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέχρις ότου επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στη συνέχεια όρισε ως προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων μια σημαντική βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασίας που να αντανακλάται σε μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του 6,5%. Ηδη τον περασμένο μήνα η ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρισκόταν στο 6,7%, δικαιολογώντας την αισιόδοξη εκτίμηση των οικονομολόγων, ότι ενδέχεται να περιορισθεί στο 6,4% για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Είναι εμφανές ότι οι εκτιμήσεις είναι πιο αισιόδοξες από εκείνες του περασμένου μήνα, όταν προεξοφλείτο ανεργία 6,6% για το τρέχον έτος και 6,0% για το επόμενο.

«Βλέπετε πως η ανεργία είναι πιθανόν να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 6% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και το επίπεδο αυτό είναι μια ανάσα κάτω από την πλήρη απασχόληση» σχολίασε σχετικά ο Σκοτ Αντερσον, οικονομολόγος της Bank of the West του Σαν Φρανσίσκο. Ο ίδιος εκτιμά μάλιστα πως η εξέλιξη θα ωθήσει ανοδικά τους μισθούς το 2015. «Ισως αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια νωρίτερα απ’ όσο εκτιμά η αγορά» σχολιάζει με τη σειρά του ο Ράιαν Σουίτ, οικονομολόγος της Moody’s Analytics στην Πενσιλβάνια. Σημειωτέον ότι μέσα στην εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων στο 2,75% και ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα που αποτόλμησε την κίνηση μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων. Οπως, άλλωστε, χαρακτηριστικά σχολιάζει το Ρόιτερς, αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στην αμερικανική οικονομία η απόφαση που έλαβε η Fed τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους να περιορίσει τη ρευστότητα που της χορηγεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε κατά 10 δισ. δολάρια τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 75 δισ. δολάρια. Ακολούθησε περαιτέρω μείωση των αγορών ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο και προεξοφλείται μία ακόμη ισότιμη μείωση στη συνάντηση που θα έχει η Fed στις 18 και 19 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων είναι και πάλι συγκριτικά αισιόδοξες, καθώς εκτιμούν πως θα φθάσει κατά μέσον όρο στο 2,7% το τρέχον έτος, καταγράφοντας έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ετήσιας ανάπτυξης μετά το 2005, αλλά και σημαντική βελτίωση από τον ρυθμό του 1,9% που σημείωσε το περασμένο έτος.

Ενώ για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη 1,9%, για το δεύτερο τρίμηνο οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε ανάπτυξη της τάξης του 3,0% σε ετήσια βάση που θα διατηρηθεί για το υπόλοιπο του έτους. Εχει προηγηθεί η ανάπτυξη κατά 2,4% που σημείωσε η αμερικανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Κυριότερος μοχλός της ανάπτυξης προεξοφλείται πως θα είναι οι καταναλωτές που θα ενθαρρυνθούν από την αύξηση των μισθών τους και των τιμών των ακινήτων και των μετοχών.

Η αγορά εργασίας

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στις 315.000 υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Μειώθηκε κατά 9.000 άτομα, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των αιτήσεων στις 330.000. Σχολιάζοντας, ο Μπράιν Τζόουνς της Societe Generale τόνισε πως «η αμερικανική αγορά εργασίας εξακολουθεί να σημειώνει βελτίωση». Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, μειώθηκε κατά 48.000 στα 2,86 εκατ. άτομα την εβδομάδα που έληγε την 1η Μαρτίου. Κατέγραψε έτσι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο. Στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, άλλωστε, τα μισθολόγια σε όλους τους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας αυξήθηκαν κατά 175.000 θέσεις εργασίας μετά την αύξηση κατά 129.000 που είχαν σημειώσει τον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή, στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου φέρουν τις λιανικές πωλήσεις να έχουν αυξηθεί τον Φεβρουάριο κατά 0,3% μετά τη μείωση κατά 0,6% που είχαν σημειώσει ένα μήνα νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή