Ουκρανία και προοπτικές κινεζικής οικονομίας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών

Ουκρανία και προοπτικές κινεζικής οικονομίας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από την παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία και η ανησυχία για τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως, αποτέλεσαν τις βασικότερες κινητήριες δυνάμεις των αγορών την εβδομάδα που διανύσαμε. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Κίνας για τις λιανικές πωλήσεις Φεβρουαρίου και τη βιομηχανική παραγωγή την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου αποδείχθηκαν ασθενέστερα από τα αναμενόμενα. Επίσης, οι εξαγωγές Φεβρουαρίου κατέγραψαν απρόσμενη μηνιαία πτώση, με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζει έλλειμμα, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αποδυνάμωσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας έπειτα από εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ 7,7% το 2013 και ρυθμούς πάνω από 9% την περίοδο 2002-2011.

Στον απόηχο των αρνητικών εξελίξεων και εν αναμονή του αποτελέσματος του προγραμματισμένου κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ουκρανία την Κυριακή, τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας κινήθηκαν ανοδικά, ενώ απώλειες σημείωσαν τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια. Χαρακτηριστικά, ο δείκτης S&P 500 της Wall Street έκλεισε την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, περίπου, έχοντας καταγράψει απώλειες 1,7% από τα νέα ιστορικά υψηλά 1,878 μονάδων στα οποία βρέθηκε στις αρχές Μαρτίου. Στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, το ελβετικό φράγκο και το γιεν αποδείχθηκαν δύο από τα νομίσματα με τα μεγαλύτερα συγκριτικά κέρδη λόγω της φύσης τους να θεωρούνται «επενδυτικά καταφύγια» σε περιόδους αβεβαιότητας.

Κέρδη κατέγραψε και το ευρώ έναντι του δολαρίου την εβδομάδα που διανύσαμε, συνεχίζοντας να βρίσκει στήριξη στα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σε πορεία ανάπτυξης, αν και περιορισμένης δυναμικής. Ειδικότερα, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σημείωσε την Πέμπτη νέο υψηλό για τα τελευταία δυόμισι χρόνια κοντά στα 1,3970 πριν καταγράψει οριακές απώλειες την επόμενη ημέρα και κινηθεί σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα 1,3900 μετά τις νέες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ που έδωσαν την εντύπωση στις αγορές ότι η Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας, εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι περιορισμένος, αλλά για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η πιθανότητα εμφάνισης ενός τέτοιου ενδεχόμενου αυξάνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή