Πιέσεις στη Νορβηγία από την πτώση της τιμής του πετρελαίου

Πιέσεις στη Νορβηγία από την πτώση της τιμής του πετρελαίου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς το τέλος της φαίνεται πως οδεύει η επενδυτική έκρηξη που σημειώθηκε την τελευταία πενταετία στην πετρελαιοβιομηχανία της Νορβηγίας, καθώς η στασιμότητα στις τιμές του «μαύρου» χρυσού περιορίζει τα κέρδη του κλάδου. Η κεντρική τράπεζα της πλουσιότερης σκανδιναβικής χώρας ανακοίνωσε χθες πως «εξακολουθεί να επιβραδύνεται η αύξηση της παραγωγής στη βιομηχανία του πετρελαίου», ενώ ο γενικός διευθυντής της νορβηγικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Χανς Χένρικ Σιλ, προέβλεψε πως «το επόμενο έτος θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή στις επενδύσεις στην πετρελαιοβιομηχανία». Ο κ. Σιλ προσέθεσε, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις στον κλάδο του «μαύρου» χρυσού θα σταθεροποιηθούν σε υψηλά επίπεδα. Εχει προηγηθεί, τον περασμένο μήνα, ανακοίνωση της μεγαλύτερης πετρελαιοβιομηχανίας της χώρας, της Statoil, πως σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις της κατά 8% μέσα στην επόμενη τριετία.

Η ανακοίνωσή της απηχεί τη γενικότερη τάση στις πετρελαιοβιομηχανίες της χώρας, που αναθεωρούν τα επενδυτικά τους σχέδια εξαιτίας της σταδιακής διολίσθησης των τιμών του πετρελαίου συνολικά κατά 15% από τα επίπεδα των 108 δολαρίων το βαρέλι στα οποία είχε φθάσει το 2011. Η Σταστιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας προβλέπει ότι το αργό θα υποχωρήσει στα 95 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2015, αλλά ο κ. Σιλ εκτιμά πως η νορβηγική οικονομία μπορεί να αντιπαρέλθει μια περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του «μαύρου» χρυσού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή