Για πρώτη φορά ζημίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Για πρώτη φορά ζημίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιπτώσεις επιλογών της κυβέρνησης Μέρκελ και ειδικότερα του μετασχηματισμού της γερμανικής αγοράς ενέργειας αντανακλά η πρώτη ζημία από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το 1949, που σημείωσε η μεγαλύτερη επιχείρηση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, η RWE AG. Ο ενεργειακός κολοσσός ανέφερε καθαρές ζημίες ύψους 2,76 δισ. ευρώ για το σύνολο του περασμένου έτους ύστερα από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων 4,8 δισ. ευρώ, κυρίως σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Είχαν προηγηθεί το 2012 κέρδη 1,31 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες αυτές ζημίες έπονται του μετασχηματισμού της γερμανικής αγοράς ενέργειας που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση, επιβάλλοντας στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με παράλληλη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας. Η στροφή στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, που αντιπροσωπεύει τώρα το 23% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές, που ήδη διολισθαίνουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Σε παρουσίαση προς επενδυτές, η RWE έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της να κλείσει ή να μεταφέρει μονάδες της με παραγωγική δυνατότητα 6.590 MW και να περιορίσει τις επενδύσεις της στο ποσό των δύο δισ. ευρώ ετησίως έως το 2016 από τα 4,62 δισ. ευρώ στα οποία ανήλθαν πέρυσι. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πρόγραμμα μείωσης κόστους που εφαρμόζει η εταιρεία, όπως και η ανταγωνίστριά της ΕΟΝ, καθώς η πτώση των τιμών έχει πλήξει καίρια την κερδοφορία μονάδων της, καθιστώντας πολλές από αυτές ζημιογόνους. Προτίθεται, άλλωστε, να ολοκληρώσει την πώληση της μονάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου Dea έως τα μέσα του έτους. Η εταιρεία έχει ήδη επιτύχει τον στόχο της να μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά ένα δισ. ευρώ στα τέλη του 2013 και τώρα ευελπιστεί να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 και όχι μέχρι το 2017 όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή