Αιχμές Ντράγκι για την ανατίμηση του ευρώ

Αιχμές Ντράγκι για την ανατίμηση του ευρώ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έβαλε στο στόχαστρο το ευρώ και πιο συγκεκριμένα την πρόσφατη ενίσχυσή του έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ αποκτά «όλο και μεγαλύτερη σημασία όσον αφορά τις εκτιμήσεις μας (αναφορικά) με τη σταθερότητα των τιμών», είπε από τη Βιέννη ο κ. Ντράγκι, κάνοντας το πιο αιχμηρό σχόλιο από τότε που το ευρώ βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών έναντι του δολαρίου.

Την Πέμπτη το ευρώ ενισχύθηκε μέχρι και 1,3967 έναντι του δολαρίου, ενώ μετά τα σχόλια Ντράγκι το κοινό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,9%, στο 1,3846.

Χθες το απόγευμα το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,11%, στο 1,3883. Ο κ. Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανατίμησης του ευρώ, ανατίμηση που πιθανώς πλήττει την ανάπτυξη της οικονομίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πολιτική που θα ακολουθήσει μελλοντικά όσον αφορά τα επιτόκια.

Στοιχεία από τα προθεσμιακά συμβόλαια σε ευρώ υποδηλώνουν ότι υπάρχουν 49% πιθανότητες το κοινό νόμισμα να ενισχυθεί μέχρι και το 1,45 έναντι του δολαρίου εντός του 2014, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg δίνουν 34% πιθανότητες το ευρώ να υποχωρήσει μέχρι το 1,30 έναντι του δολαρίου.

«Η ΕΚΤ αντιδράει εν μέρει στην τάση ενίσχυσης του ευρώ. Ισοτιμία 1,40 δεν σημαίνει πολλά για έναν οικονομολόγο, ωστόσο σημαίνει πολλά για επιχειρήσεις, οι οποίες παραπονιούνται στην κεντρική τράπεζα», εξηγεί ο κ. Σεμπάστιαν Γκρέι, αναλυτής νομισμάτων στη Societe Generale στη Νέα Υόρκη. Εταιρείες όπως η Adidas υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση του ευρώ πλήττει τις εξαγωγές τους. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η γερμανική εταιρεία προειδοποίησε πως τα κέρδη του 2014 θα είναι μέχρι και 17% χαμηλότερα εξαιτίας της ανατίμησης του ευρώ, η οποία πλήττει τις πωλήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή