ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά οι αγορές σε Ευρώπη και Wall Street

anodika-oi-agores-se-eyropi-kai-wall-street-2012479

Aνοδική αποδείχθηκε η χθεσινή ημέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη λόγω ευνοϊκών εταιρικών επενδυτικών σχεδίων και ανόδου της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent και του αργού Νέας Υόρκης υποχώρησε στα χαμηλότερα πέντε εβδομάδων λόγω φημολογιών ότι oι κυρώσεις από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες στη Μόσχα δεν θα πλήξουν τις προμήθειες πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 1,1% στις 325,83 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε σημειώσει κάμψη της τάξεως του 3,3% εν αναμονή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Στα 18 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα 17 έκλεισαν με άνοδο και συγκεκριμένα στο Παρίσι ο CAC 40 με +1,3% και ο DAX στη Φρανκφούρτη με +1,4%.

Στη Νέα Υόρκη, πριν από το κλείσιμο, οι δείκτες σημείωναν άνοδο, με τον S&P 500 να ανακάμπτει από τη χειρότερη εβδομάδα μετά τον Ιανουάριο. Η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ τόνωσε την αισιοδοξία για την οικονομία, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ο Dow Jones είχε άνοδο 1,1% στις 16.247,57 μονάδες και ο S&P 500 κατά 1% στις 1.859,69 μονάδες.