Αίρονται οι περιορισμοί στην Κύπρο

Αίρονται οι περιορισμοί στην Κύπρο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος της άνοιξης θα αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στο εσωτερικό της Κύπρου, διαβεβαίωσε χθες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνει ότι, έναν χρόνο μετά την περιπετειώδη οικονομική διάσωση της χώρας, το ενδεχόμενο εξόδου της νήσου από την Ευρωζώνη έχει απομακρυνθεί οριστικά.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρεται στη δραματική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου του 2013, συνεδρίαση που είχε καταλήξει με τη συμφωνία για «κούρεμα» όλων των καταθέσεων στην Κύπρο, ανεξαρτήτως ποσού. Η πρώτη συμφωνία είχε ορθώς απορριφθεί από το κυπριακό Κοινοβούλιο λίγες ημέρες μετά, αφού παραβίαζε την ευρωπαϊκή δέσμευση για εγγύηση όλων των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Στη συνέντευξή του ο κ. Αναστασιάδης ερωτάται αν ήταν η Γερμανία που είχε προτείνει το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθετών. «Δεν θα πω ότι ήταν η γερμανική κυβέρνηση. Δεν κατηγορώ τον κ. Σόιμπλε ή κάποιον άλλο υπουργό Οικονομικών.

Το Eurogroup πρότεινε, από κοινού, αυτή τη λύση. Αυτό που απορρίπτω, όμως, είναι ότι η Κύπρος ζήτησε το “κούρεμα” των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Αυτή θα ήταν μια παράνομη απαίτηση», εξηγεί ο κ. Αναστασιάδης. «Υστερα από επιμελή ανάλυση της κατάστασής μας, καταλάβαμε πως ο μοναδικός επιτυχημένος δρόμος εξόδου είναι η παραμονή μας εντός Ευρωζώνης. Αποφασίσαμε λοιπόν να μείνουμε εντός της Ευρωζώνης και εκπληρώσαμε όλες τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καλά αποτελέσματα», λέει ο Κύπριος πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε χθες ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχουν αρθεί όλα τα εσωτερικά περιοριστικά μέτρα που αφορούν τις κινήσεις κεφαλαίων, μέτρα που είχαν επιβληθεί πέρυσι τον Μάρτιο. Προσέθεσε ότι καινούργια κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό και ότι μπορούν να γίνουν όλες οι εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό. Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ένα χρόνο μετά τη διάσωση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η οικονομία σταθεροποιείται και ότι σιγά σιγά αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή