Νέα πτώση στο 0,7% για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο

Νέα πτώση στο 0,7% για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,7% διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λόγω φόβων για αποπληθωρισμό. Στα επίπεδα αυτά βρισκόταν και τον Νοέμβριο, όταν η ΕΚΤ προχώρησε σε απροσδόκητη περικοπή των επιτοκίων της στο 0,25%. Κατά την εκτίμηση της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole, εάν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα παραμείνουν οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού, εντός της ΕΚΤ υπάρχει συναίνεση για δραστικά και μη συμβατικά μέτρα εντός του 2014. Η ποσοτική χαλάρωση δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις αναφορικά με το εάν συνάδει με την εντολή της ΕΚΤ, ενώ η επιλογή της πιστωτικής χαλάρωσης μέσω τραπεζικού συστήματος συνάδει με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Επιπλέον, όπως προσθέτει η Credit Agricole, η πιστωτική χαλάρωση προσεγγίζει περισσότερο τη ρίζα του προβλήματος, βελτιώνοντας τη διάδοση της νομισματικής πολιτικής και αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των αγορών.

Οπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), βασικοί λόγοι που ώθησαν πτωτικά τον πληθωρισμό τον προηγούμενο μήνα ήταν οι χαμηλές τιμές στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σημειώνεται πως αρχικά η εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας ήταν για δείκτη πληθωρισμού στο 0,8% τον Φεβρουάριο, αλλά αναγκάστηκε να τον αναθεωρήσει στο 0,7%, τη χαμηλότερη καταγραφή της τελευταίας τετραετίας.

Ο επίσημος στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι τα επίπεδα κάτω και κοντά του 2% και με τα σημερινά δεδομένα, «το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού θεωρείται περιορισμένο», όπως απεφάνθη πρόσφατα ο πρόεδρος του ιδρύματος, Μάριο Ντράγκι. Επιπλέον, επισήμανε πως η ΕΚΤ προετοιμάζεται για επιπρόσθετα μέτρα προστασίας έναντι πιθανού αποπληθωρισμού. Πάντως, έχει υπογραμμίσει ότι οι προσδοκίες της φέρνουν ελαφρώς αυξημένο τον πληθωρισμό στο 1% φέτος και στο 1,5% του χρόνου. Αναλυτές εκτιμούν πως η ελάχιστη πτώση του στο 0,7% τον Φεβρουάριο δεν θα την οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής.

Αναβάθμιση Ε.Ε.

Σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, από το επίπεδο των αρνητικών σε εκείνο των σταθερών. Με την κίνηση αυτή επιβεβαίωσε και την υψηλόβαθμη κατάταξη της Ε.Ε. στο Αaa. Βασικοί παράγοντες για την αναβάθμιση και την επιβεβαίωση της κατάταξης Aaa θεωρούνται η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των μεγαλύτερων οικονομικών της Ενωσης, η σοβαρή μείωση των επενδυτικών κινδύνων, η κοινή δέσμευση των χωρών-μελών για τις υποχρεώσεις τους προς την Ε.Ε., η πολυεπίπεδη προστασία στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και η συνετή διαχείριση του προϋπολογισμού. Ο έτερος διεθνής οίκος αξιολόγησης, η Fitch, επισημαίνει πως η βραδεία έξοδος της Ευρωζώνης από την ύφεση συνέχισε να δημιουργεί πιέσεις στην ποιότητα των κρατικών ομολόγων εντός και εκτός Ευρώπης το 2013. Οι σοβαρότερες προκλήσεις για εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις υπήρξαν η διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή