Η Κίνα διπλασίασε το εύρος διακύμανσης του γουάν

Η Κίνα διπλασίασε το εύρος διακύμανσης του γουάν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποψίες των επενδυτών για μια παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, προκειμένου να αναχαιτίσει μεγάλες διακυμάνσεις του γουάν, περιόρισαν τη χθεσινή υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος παρά το γεγονός ότι η ίδια η τράπεζα διπλασίασε το φάσμα διακύμανσης από το 1% στο 2% έναντι του δολαρίου. Η ελεύθερη διακύμανση του γουάν στις αγορές αναμένεται να επιτραπεί σταδιακά από το Πεκίνο, όταν η εγχώρια οικονομία θα βρίσκεται σε θέση να διαχειριστεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην ισοτιμία της, εκτιμούν παράγοντες του τραπεζικού κλάδου.

Τον Απρίλιο του 2012, η κεντρική τράπεζα της Κίνας είχε επιτρέψει την κατά 1% διακύμανση του γουάν για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εμπορικών εταίρων της. Χθες, η επίσημη ισοτιμία του γουάν ήταν 6,1321 ως προς το δολάριο, σύμφωνα με το Σύστημα Διαπραγμάτευσης Συναλλάγματος της Κίνας (CFETS). Στις αγορές, το κινεζικό νόμισμα άνοιξε τη Δευτέρα στο χαμηλό των 6,15 έναντι του δολαρίου και στη συνέχεια υποχώρησε έως τα 6,1642 γουάν, δηλαδή ήταν κατά 0,2% χαμηλότερο από το κλείσιμο της Παρασκευής. Ωστόσο, «η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, με τη συμβολή των μεγάλων κρατικών τραπεζών της χώρας, θα παρέμβει για να περιορίσει μεγάλες διακυμάνσεις στην ισοτιμία του νομίσματος», δήλωσε διαπραγματευτής ευρωπαϊκής τράπεζας στη Σαγκάη. Από τις αρχές του έτους, το γουάν έχει χάσει το 1,8% της αξίας του έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας έτσι την άνοδο κατά 3% που είχε σημειωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, ξεπερνώντας τις αποδόσεις των νομισμάτων σε άλλες αναδυόμενες αγορές, αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC.

Νέα χρεοκοπία κινεζικής επιχείρησης

Δεύτερη χρεοκοπία ανακοινώθηκε στην Κίνα μετά την αθέτηση πληρωμών από τη Shangai Solar Chaori Energy Science & Technology μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Zhejiang Xingrun Real Estate δεν διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να πληρώσει χρέη 3,5 δισεκατομμυρίων γουάν ή 566 εκατ. δολαρίων σε 15 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου ομολόγου ενός δισ. γουάν στην China Construction Bank. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας και ο γιος του κρατούνται από τις Αρχές με την κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης. Είναι η δεύτερη χρεοκοπία που συνβαίνει στην Κίνα εντός ενός δεκαημέρου, αυξάνοντας τις ανησυχίες για το σκάσιμο μιας «φούσκας» στην αγορά ακινήτων και το ξέσπασμα πιστωτικής κρίσης, όταν η οικονομία εμφανίζει ισχυρές ενδείξεις επιβράδυνσης. Την περασμένη εβδομάδα, η Shangai Solar Chaori Energy Science & Technology κήρυξε αθέτηση πληρωμών σε ομόλογο ενός δισεκατομμυρίου γουάν, θέτοντας για πρώτη φορά ερωτήματα για την αγορά εταιρικών χρεογράφων της Κίνας, συνολικής αξίας 4,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή