Ρωσία: Σαφείς ενδείξεις κρίσης της οικονομίας

Ρωσία: Σαφείς ενδείξεις κρίσης της οικονομίας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις κρίσης, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στη Μόσχα, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωναν κυρώσεις για τη στήριξη που παρέχει η χώρα στην απόσχιση της περιοχής της Κριμαίας από την Ουκρανία, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Η κατάσταση στην οικονομία παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις κρίσης», δήλωσε χθες ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Μπελιάκοφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να αποφύγει να αυξήσει το δημοσιονομικό βάρος στις εταιρείες, διότι θα ήταν «λάθος προσέγγιση». «Το να πάρεις χρήματα από τις εταιρείες και να ζητήσεις μετά από αυτές να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή τους είναι παράλογο και παράξενο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ρωσική οικονομία αντιμετώπιζε πριν ακόμη ξεσπάσει η μεγαλύτερη αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση από την εποχή του ψυχρού πολέμου, την ασθενέστερη ανάπτυξη μετά την ύφεση του 2009, καθώς η καταναλωτική ζήτηση δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό από τη μείωση των επενδύσεων. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν χθες να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία και να απαγορεύσουν την έκδοση ταξιδιωτικής βίζας για 21 αξιωματούχους της Ρωσίας, της Κριμαίας και της προηγούμενης ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις σε επτά Ρώσους.

Η ουκρανική κρίση πιέζει τη μεγέθους 2 τρισ. δολαρίων ρωσική οικονομία, η οποία σημείωσε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 1,3% έναντι 3,4% το 2012. Η περυσινή ανάπτυξη ήταν «ανεπαρκής» και οι τρέχουσες προοπτικές και κυβερνητικές προβλέψεις «δεν μπορεί να μας ικανοποιούν», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 12 Μαρτίου.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% έως το 2030. Η ρωσική οικονομία θα βρεθεί πιθανόν σε ύφεση στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του 2014, καθώς «η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να παγώσει από το σοκ της αβεβαιότητας και των πιο δύσκολων χρηματοδοτικών συνθηκών», δήλωσαν οικονομολόγοι της εταιρείας VTB Capital με έδρα τη Μόσχα, σε χθεσινό σημείωμά τους. Οι ίδιοι θεωρούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του 2014 θα είναι μηδενικός έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ρυθμό ανάπτυξης 1,3%.

Το ρούβλι υποχώρησε κατά 9,4% έναντι του δολαρίου φέτος, που είναι η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο, με εξαίρεση τα νομίσματα της Αργεντινής, της Ουκρανίας, του Καζακστάν, της Ζάμπια και του Κιργιστάν. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,2% τον Φεβρουάριο έναντι 6,1% τον Ιανουάριο, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θέλει να περιορίσει τον πληθωρισμό κάτω από το 5% φέτος.

Πριν ακόμη από τις θανατηφόρες συγκρούσεις στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αντρέι Κλέπαχ είχε δηλώσει ότι οι εκροές κεφαλαίων αυξάνονταν και πιθανόν να έφθαναν τα 35 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% των εκροών ύψους 63 δισ. δολαρίων που σημειώθηκαν στο σύνολο του 2013.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι ρωσικές επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει την τελευταία διετία σε εταιρικές συμφωνίες ύψους 180 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις οποίες είχαν σταθερά κέρδη οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι στο Λονδίνο, καθώς η πόλη είναι κόμβος για τέτοιες συμφωνίες.

Οι κυρώσεις που σχεδιάζονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα απειλήσουν τη δραστηριότητα αυτή, αναφέρει το δημοσίευμα. Ακόμη και περιορισμένης στόχευσης κυρώσεις μπορεί να πλήξουν τη διεθνή λειτουργία πολλών μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων που ελέγχονται από το κράτος ή από δισεκατομμυριούχους με στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Πούτιν, σημειώνει το Bloomberg.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή